Izraelio oro pajėgos virš Viduržemio surengė ilgo nuotolio aviacijos smūgių pratybas

Izraelio kariuomenė trečiadienį pranešė, kad dešimtys jos lėktuvų dalyvavo pratybose, per kurias buvo imituojami aviacijos smūgiai toli esantiems taikiniams.

Izraelio kariuomenė trečiadienį pranešė, kad dešimtys jos lėktuvų dalyvavo pratybose, per kurias buvo imituojami aviacijos smūgiai toli esantiems taikiniams.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Izraelio kariuomenė trečiadienį pranešė, kad dešimtys jos lėktuvų dalyvavo pratybose, per kurias buvo imituojami aviacijos smūgiai toli esantiems taikiniams.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-01 15:16

Šie manevrai buvo menkai tepridengtas perspėjimas, kad regioninis varžovas Iranas galėtų sulaukti žydų valstybės smūgio.

Kariuomenė nurodė, kad ankstesnę dieną surengtos pratybos vyko virš Viduržemio jūros ir kad jos „apėmė ilgo nuotolio skrydžius, degalų papildymą ore ir smūgius tolimiems taikiniams“. Daugiau informacijos nebuvo pateikta.

Galingųjų šalių ir Irano derybininkai kelis pastaruosius mėnesius stengiasi parengti naują susitarimą dėl apribojimų Teherano branduolinei programai, praėjus ketveriems metams po to, kai 2015 metais sudaryta ankstesnė sutartis faktiškai žlugo, iš jos vienašališkai pasitraukus tuomečio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijai.

Izraelis laiko Iraną didžiausią grėsmę žydų valstybei keliančia šalimi ir griežtai priešinosi 2015 metų susitarimui, oficialiai vadinamam Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), sudarytam Teherano ir galingųjų valstybių. Anot Izraelio, šioje sutartyje numatyti saugikliai nepakankami, kad užkirstų kelią šiitiškai respublikai pasigaminti branduolinių ginklų arba užkardytų kitokią Irano karinę grėsmę regione. Izraelis taip pat nusistatęs prie bet kokį atnaujintą branduolinį susitarimą su Iranu.

 

Iranas savo ruožtu seniai tvirtina, kad jo branduolinės programos tikslai visiškai taikūs.

Izraelis daugelio laikomas vienintele branduolinį ginklą turinčia Vidurinių Rytų valstybe, bet niekada nėra viešai pripažinęs turįs tokių pajėgumų.

Antradienį surengtos aviacijos pratybos yra dalis didesnių mėnesio trukmės karinių manevrų. Anksčiau šią savaitę taip pat buvo rengiamos kovinių veiksmų treniruotės kaimyniniame Kipre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.