Teismas panaikino paskutinius ribojimus į R. Reaganą pasikėsinusiam šauliui

Praėjus daugiau kaip 40 metų po pasikėsinimo į tuometinį JAV prezidentą Ronaldą Reaganą, panaikinti paskutiniai teismo ribojimai šūvius paleidusiam Johnui Hinckley‘iui. Federalinis teisėjas nusprendė, kad 67-erių J. Hinckley‘is po dešimtmečius trukusio gydymo ir psichologinės priežiūros nebekelia pavojaus visuomenei ir kad jam nebereikalinga teismo kontrolė.

Johnas Hinckley‘is.<br>AP/Scanpix nuotr.
Johnas Hinckley‘is.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2022, 11:46 AM

J. Hinckley‘is 1981 metų kovo 30 dieną pašovė R. Reaganą prie viešbučio Vašingtone. Prezidentas, atstovas Jamesas Brady‘is ir du apsauginiai per išpuolį buvo sunkiai sužeisti. Šaulys nurodė, kad taip norėjo atkreipti aktorės Jodie Foster dėmesį. Prisiekusiųjų teismas 1982 metais pripažino J. Hinckley‘į nepakaltinamu ir nukreipė jį gydytis į psichiatrijos kliniką.

2016-aisiais J. Hinckley‘is buvo išleistas iš ligoninės. Nuo tada jam galiojo griežti reikalavimai. Be kita ko, jam buvo uždrausta nutolti daugiau kaip per 80 km nuo jo motinos gyvenamosios vietos. J. Hinckley‘is taip pat negalėjo keliauti ten, kur tuo pat metu galėjo būti JAV prezidentas, jo pavaduotojas ar Kongreso nariai. Jam draustas bet koks tiesioginis ar netiesioginis kontaktas su Jodie Foster ir jos giminaičiais bei R. Reagano palikuoniais.

Pasak teismo dokumentų, J. Hinckley‘io psichinė būklė dabar yra „stabili“. „Jei jis nebūtų mėginęs nužudyti prezidento, jam jau seniai, seniai būtų suteikta visa laisvė“, – jau praėjusį rugsėjį konstatavo teisėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.