J. Bidenas ragina uždrausti civiliams įsigyti kovinių ginklų

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį karštai ragino įstatymų leidėjus priimti griežtesnius ginklų kontrolės įstatymus, įskaitant ir puolamųjų ginklų draudimą, kad būtų sustabdyta masinių šaudynių, paverčiančių Amerikos bendruomenes „žudynių laukais“, banga.

J. Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J. Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-03 07:49, atnaujinta 2022-06-03 08:02

J. Bidenas 17 minučių kalbą – naujausią savo raginimą imtis griežtesnių priemonių dėl šaunamųjų ginklų – pasakė degant 56 žvakėms, kurios buvo išdėstytos ilgame koridoriuje už jo ir simbolizavo JAV valstijas ir teritorijas, kenčiančias nuo ginkluoto smurto.

„Kiek dar žudynių mes esame pasiruošę iškęsti?“ – klausė prezidentas savo kalboje, kurią sakė kartais su pykčiu balse, o kartais – beveik pašnibždomis.

„Negalime vėl nuvilti Amerikos žmonių“, – sakė jis, pasmerkdamas daugumos respublikonų senatorių atsisakymą pritarti griežtesniems įstatymams ir pavadindamas jį „nesąžiningu“.

J. Bidenas sakė, kad įstatymų leidėjai turėtų bent jau padidinti amžių, nuo kurio galima įsigyti puolamuosius ginklus, nuo 18 iki 21 metų.

Jis taip pat paragino juos imtis priemonių – sugriežtinti išankstinę asmens patikrą, uždrausti didelės talpos dėtuves, įpareigoti saugiai laikyti šaunamuosius ginklus ir numatyti ginklų gamintojų atsakomybę už nusikaltimus, padarytus naudojant jų gaminius.

„Per pastaruosius du dešimtmečius nuo ginklų žuvo daugiau mokyklinio amžiaus vaikų nei policijos pareigūnų ir aktyviosios tarnybos karių kartu sudėjus. Pagalvokite apie tai“, – sakė J. Bidenas.

„Po Kolumbaino, po „Sandy Huko, po Čarlstono, po Orlando, po Las Vegaso, po Parklando nieko nebuvo padaryta“, – sakė J. Bidenas, vardydamas daugiau nei du dešimtmečius trukusių masinių šaudynių sąrašą. – Šį kartą taip negali likti“.

Nors respublikonų įstatymų leidėjai dažniausiai priešinasi griežtesniems ginklų įstatymams, skirtingų partijų JAV senatorių grupė ketvirtadienį surengė derybas dėl šaunamųjų ginklų kontrolės priemonių paketo.

Šią savaitę devyni senatoriai susitiko aptarti atsako į tautą sukrėtusias masines šaudynes ir optimistiškai vertino kuklių reformų perspektyvas.

Grupė daugiausia dėmesio skyrė mokyklų saugumui, psichikos sveikatos priežiūros paslaugų stiprinimui ir paskatoms valstijoms suteikti teismams „raudonos vėliavėlės“ teisę laikinai atimti ginklus iš savininkų, kurie laikomi keliančiais grėsmę – šią priemonę savo pastabose taip pat paragino taikyti J. Bidenas.

Pasak „Reuters“, lobistinė Nacionalinė ginklų asociacija paskelbė pareiškimą, kuriame teigė, kad J. Bideno pasiūlymai pažeistų įstatymų besilaikančių ginklų savininkų teises. „Tai nėra tikras sprendimas, tai nėra tikra lyderystė ir tai nėra tai, ko reikia Amerikai“, – mano ši organizacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.