Pyktis ir prašymai V. Putinui: po priverstinės mobilizacijos – dar didesnė bėdų virtinė Rusijos pajėgose, stringa svarbus planas

Rusijos pajėgų vadovybė ir toliau susiduria su reikiamos kovinės galios trūkumu ir smukusia kareivių morale. Tuo tarp Rusijos jau okupuotose teritorijose pilietinis pasipriešinimas atskleidžia didelius Kremliaus plano trūkumus.

Karas Ukrainoje.<br> lrytas.lt montažas.
Karas Ukrainoje.<br> lrytas.lt montažas.
Karas Ukrainoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Borodianka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Borodianka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Telegram nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Telegram nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Slavianskas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Slavianskas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

2022-06-03 20:59, atnaujinta 2022-10-27 09:28

JAV esantis Karo analizės institutas (ISW) paskelbė, kad Rusijos okupuotose teritorijose savo tvarką įvesti turintis administracinis aparatas susidūrė su rimtais iššūkiais. Skelbiama, kad rusams nepavyksta įvesti nuolatinės visuomenės kontrolės.

Ukrainos pasipriešinimo centras pranešė, kad Rusijos okupacinė administraciją yra sukurta tik popieriuje – jai nepavyksta suvaldyti vietinės populiacijos, kuri verčia naudoti rusišką rublį. Rusams taip pat nepavyksta vykdyti biurokratinių procesų, kurie Vladimiro Putino režimui ypatingai svarbūs dėl ateities planų.

Ukraina jau pradėjo projektą „Luhansko partizanai“, o rezistencijos centras pabrėžė, kad ukrainiečių civiliai teigiamai sutinka partizaninę veiklą, kuri sistemiškai sabotuoja Rusijos bandymus įvesti visišką kontrolę.

ISW pabrėžia, kad Kremlius siunčia dviprasmiškus signalus apie savo planus integruoti okupuotas Ukrainos teritorijas.

„Veikiausiai tai reiškia, kad Kremlius dar nėra apsisprendęs, kurį veiksmų planą pasirinkti“, – rašė understandingwar.org.

Analitikai priminė Kremliaus atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo pareiškimą, kad Donbaso integracijai skirtas referendumas „sunkiai įmanomas“ be visiško regiono saugumo užtikrinimo, tačiau jis nepaaiškino, ką Rusija laikytų „užtikrintu saugumu“.

Prorusiškos partijos „Teisingoji Rusija“ vadovas Sergejus Mironovas viešai aiškino, kad su kitų Rusijos Dūmos narių palaikymu per liepos mėnesį reikia aneksuoti Chersoną, Donecko ir Luhansko apskritis.

Rusijos senatorius Andrejus Turčakas paskelbė, kad Rusija Chersone atidarė „humanitarinį centrą“ ir tvirtino, kad susiderėjo dėl pramonės bendradarbiavimo, tačiau analitikai pabrėžia, kad kol kas Rusijos planas Chersono regionui išlieka neaiškus.

„Rusijos remiami okupantai Zaporožėje pranešė, kad nacionalizuoja Ukrainos valstybės nuosavybę, tarp kurios – ir Zaporožės atominė elektrinė. Tai leidžia manyti, kad Kremlius siekia naujai okupuotas teritorijas ekonomiškai išnaudoti be tiesioginės okupacijos“, – rašė understandingwar.org.

ISW analitikai priminė anksčiau Rusijos vicepremjero Marato Chusnulino pareiškimus, kad atominė elektrinė išskirtinai dirbs tik Rusijai ir parduos elektrą Ukrainai.

Tačiau Ukrainos valstybės energetikos įmonė „Energoatom“ skelbė, kad Rusija fiziškai negali eksportuoti elektros iš Zaporožės atominės elektrinės, nes rusai nėra prisijungę prie Ukrainos ar Europos tinklų.

Rusijos pajėgų tarpe – didelės bėdos

ISW analitikai taip pat akcentuoja besitęsiančias Rusijos kariuomenės bėdas. Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad apsišaukėliškos Donecko liaudės respublikos (DLR) 1-osios armijos daliniai Donecko apskrityje vykdo priverstinę mobilizaciją.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo kalboje yra pabrėžęs, kad rusai būtent per prievartą mobilizuotus karius meta į priešakines gretas.

„Labai mažai tikėtina, kad priverstinė Rusijos mobilizacija sukauptų reikšmingą karinę galią ir sumažintų žemos morales ir prastos drausmės Rusijos daliniuose problemą“, – teigė understandingwar.org.

DLR kariai netgi paskelbė vaizdo įrašą, kuriame kreipiasi į V.Putiną. Jame per prievartą mobilizuoti žmones skundžiasi, kad jie Chersone visą karą praleido fronto linijoje be maisto ir medicinos, o mobilizacijos komitetai tinkamai neatlieka medicininės patikros ir priima asmenis, kurie dėl sveikatos neturėtų patekti į kariuomenę.

Ukrainos žvalgyba paviešino perimtą telefono pokalbį tarp DLR karių. Jame kariai skundžiasi fiziškai nepasiruošusiais žmonėmis, kurie yra privesti kariauti, o iš mobilizuotuose daliniuose klesti girtuoklystė ir betvarkė.

Pasak karybos ekspertų, Rusijai sunkiai sekasi ir rotuoti kareivius. Odesos karinės administracijos atstovas Maksimas Marčenka teigė, kad 30–40 procentų iš Ukrainos pagal rotaciją išvežtų rusų atsisakė sugrįžti, o tai Rusijos kariuomenės vadus privertė į karą siųsti nepasiruošusius ir nemotyvuotus dalinius.

Šie pareiškimai sutampa su DLR karių nusiskundimais, kad rotacijos klausimai prisideda prie prastos moralės ir nepasitenkinimo dėl priverstinės mobilizacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.