Netikėtai mirė A. Litvinenkos nuodijimu įtariamas KGB pareigūnas

Dmitrijus Kovtunas, vienas iš dviejų Rusijos piliečių, kuriuos Didžioji Britanija kaltina 2006 m. Londone nunuodijus Kremliaus kritiką Aleksandrą Litvinenką, mirė Maskvos ligoninėje nuo COVID-19 pasekmių, šeštadienį pranešė Rusijos naujienų agentūra TASS.

D. Kovtunas 2006 metais. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Kovtunas 2006 metais. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 4, 2022, 3:01 PM, atnaujinta Jun 4, 2022, 3:03 PM

„Dmitrijus Kovtunas šiandien mirė vienoje iš Maskvos ligoninių nuo koronaviruso“, – sakė šaltinis TASS.

D.Kovtunas gimė 1965 m., tarnavo ginkluotosiose pajėgose. Didžiosios Britanijos valdžia kaltina D.Kovtuną ir Andrejų Lugovojų buvusio Rusijos FSB pareigūno Aleksandro Litvinenkos apnuodijimu Londone. Pats D.Kovtunas ne kartą pareiškė esantis pasirengęs paneigti JK jam pareikštus kaltinimus šioje byloje. 2017 metais jis buvo įtrauktas į JAV iždo sankcijų sąrašą.

2006 metais A. Litvinenka mirė praėjus kelioms savaitėms po to, kai Londono viešbutyje „Millennium“, kur jis susitiko su D.Kovtunu ir A.Lugovojumi, išgėrė žaliosios arbatos su radioaktyviu poloniu-210.

Britų tyrėjai rado polonio pėdsakų įvairiose Londono vietose, kuriose buvo abu vyrai, įskaitant biurus, viešbučius, lėktuvus ir „Arsenal“ futbolo stadioną. Jie neigė įvykdę apnuodijimą, o Rusija atsisakė juos išduoti teismui.

Didžiosios Britanijos pilietis A.Litvinenka – buvęs KGB karininkas, tapęs atviru Rusijos prezidento Vladimiro Putino oponentu. Nuo mirties patalo jis kaltino Putiną įsakius jį nužudyti, tačiau Kremlius visada neigė bet kokį savo vaidmenį jo apnuodijime.

2016 m. bylos tyrimą atlikęs Didžiosios Britanijos teisėjas padarė išvadą, kad nužudymas buvo Rusijos šnipinėjimo agentūros FSB operacija, kuriai tikriausiai pritarė tuometinis jos direktorius Nikolajus Patruševas ir pats V. Putinas.

TASS citavo A. Lugovojų, kuris dabar yra žymus Rusijos parlamento narys, sakiusį, kad gedi dėl „artimo ir ištikimo draugo“ mirties.

Parengta pagal „Reuters“ ir TASS inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.