Kazachstane vyksta referendumas, kurio tikslas – atsikratyti N. Nazarbajevo palikimo

Kazachstane sekmadienį vyksta referendumas dėl konstitucijos pakeitimo. Po kruvinų sausio mėnesio neramumų, per kuriuos buvo atimta įtaka iš tris dešimtmečius valdžiusio buvusio šalies lyderio Nursultano Nazarbajevo, dabartinis prezidentas išreiškė siekį sukurti „naująjį Kazachstaną“.

Referendumas Kazachstane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Referendumas Kazachstane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 5, 2022, 9:07 AM

Per kraujo praliejimą, kuris kilo iš taikių protestų dėl padidėjusių automobilių degalų kainų, žuvo daugiau kaip 230 žmonių, o valdžios institucijos buvo priverstos pasitelkti Rusijos vadovaujamo saugumo bloko karius.

69 metų prezidentas Kasimas Žomartas Tokajevas, kurį N. Nazarbajevas 2019 metais pasirinko įpėdiniu, referendumą apibūdina kaip „superprezidentinio“ valdymo atsisakymą, kuris sustiprins parlamentą.

Tačiau labiausiai į akis krintantis konstitucijos pakeitimas – tai, kad 81 metų N. Nazarbajevui nebus suteiktos ypatingos privilegijos.

Prieš sausio mėnesio krizę buvo manoma, kad K. Ž. Tokajevas valdo N. Nazarbajevo ir jo itin turtingų giminaičių šešėlyje.

Net atsistatydinęs iš prezidento posto N. Nazarbajevas išsaugojo konstitucinį Elbasio, arba „tautos vado“, titulą – vaidmenį, kuris jam suteikė įtakos formuojant politiką nepriklausomai nuo jo oficialių pareigų.

Naujojoje konstitucijoje šis statusas panaikintas.

Kita pataisa neleidžiama prezidento giminaičiams užimti vyriausybinių pareigybių – tai aiškus užuomina į N. Nazarbajevo šeimos ir giminaičių, kurie po smurto prarado svarbius postus, įtaką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.