Irako teismas skyrė JK piliečiui 15 metų įkalinimą už istorinių dirbinių kontrabandą

Irako teismas pirmadienį kalėti 15 metų nuteisė vieną Jungtinės Karalystės pilietį, pripažintą kaltu dėl istorinių dirbinių išvežimo iš šalies kontrabanda.

Irako teismas skyrė JK piliečiui 15 metų įkalinimą už istorinių dirbinių kontrabandą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Irako teismas skyrė JK piliečiui 15 metų įkalinimą už istorinių dirbinių kontrabandą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2022, 12:58 PM, atnaujinta Jun 6, 2022, 2:04 PM

Už tokį nusikaltimą gresia mirties bausmė pakariant, tačiau teismas skirti švelnesnę bausmę į pensiją išėjusiam 66 metų geologui Jimui Fittonui, „dėl kaltinamojo garbaus amžiaus“, nurodė teisėjas.

Toks nuosprendis pribloškė Bagdado teismo pareigūnus, įskaitant J. Fittono advokatą.

„Maniau, kad blogiausiu atveju bus vieneri metai ir dar lygtinai“, – naujienų agentūrai AP sakė akivaizdžiai šokiruotas J. Fittono advokatas Thairas Soudas.

Nustatyta, kad lygiagrečiai su J. Fittonu teistas Vokietijos pilietis neturėjo nusikalstamų ketinimų šioje byloje, todėl jis bus paleistas į laisvę.

Tačiau teisėjas Jabiras Abd Jabiras nusprendė, kad J. Fittonas turėjo nusikalstamų kontrabandinių ketinimų pasiimdamas dirbinius, kurie, kaip nustatė ekspertizė, yra daugiau nei 200 metų senumo artefaktai, ir ketindamas juos išgabenti iš šalies.

Teisėjas neatsižvelgė į Th. Soudo argumentus, kad J. Fittonas esą nežinojo Irako įstatymų ir pasiimtų daiktų vertės. J. Fittonas ir Vokietijos pilietybę turintis Volkeris Waldmanas buvo suimti Bagdado oro uoste kovo 20 dieną, kai oro uosto apsauga surado minėtus daiktus jų bagaže. Sulaikytieji buvo atvykę į turistinę ekspediciją po šalies senovinius objektus.

J. Fittono šeima susirūpino, kai kovo 20 dieną, kaip planuota, jis nesugrįžo į Kvala Lumpūrą, kur gyvena su žmona. Vėliau šeima sužinojo, kad naftos ir dujų bendrovių reikalaus daug keliaujantis geologas J. Fittonas buvo sulaikytas ir laikomas oro uosto areštinėje, naujienų agentūrai AP praėjusį mėnesį pasakojo jo duktė Leila.

Ši byla sulaukė dėmesio, kai nusivylusi Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerijos tariamu nesugebėjimu įsikišti ir padėti šioje byloje, J. Fittono šeima suorganizavo peticiją, surinkusią daugiau nei 100 000 parašų. Britų diplomatinė atstovybė Bagdade savo dalyvavimo byloje nekomentavo.

Irako pareigūnai J. Fittono bagaže rado 12 keramikos šukių ir kitų dirbinių fragmentų. Pasak šeimos, juos visus jis surinko kaip būsimus suvenyrus, lankydamasis turistinėje ekspedicijoje Eridu, senovės Mesopotamijos miesto griuvėsiuose dabartinėje Di Karo provincijoje.

V. Waldmano gynėjų komanda nurodė, kad vokiečių turistas gabeno dirbinius paprašytas J. Fittono, tačiau pats jų nerinko. Abiem vyrams buvo pareikšti kaltinimai dėl senienų kontrabandos, už kurią įstatymai numato maksimalią mirties bausmę. Tačiau pareigūnai sako, kad tokia tikimybė yra labai nedidelė.

Th. Soudas sakė ketinantis nedelsiant apskųsti teismo sprendimą. Lieka neaišku, ar J. Fittonas galėtų atlikti teismo jam skirtą bausmę savo šalyje, ar tam JK ir Irakas turėtų būti pasirašę atitinkamą dvišalį susitarimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.