Per Sąjungininkų desanto Normandijoje metines minios pagerbė karo veteranus

Sąjungininkų desanto Normandijoje veteranai, šiemet lankydamiesi šio Prancūzijos regiono paplūdimiuose ir kitose svarbiose Antrojo pasaulinio karo vietose, kalba apie patiriamą džiaugsmą dėl prancūzų dėkingumo ir draugiškumo kariams, išsilaipinusiems čia 1944 metų birželio 6-ąją, bet tuo pačiu ir liūdesį galvojant apie kritusius draugus bei naują kovą Europoje – karą Ukrainoje.

Sąjungininkų desanto Normandijoje veteranai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Sąjungininkų desanto Normandijoje veteranai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2022, 11:18 AM

Pastaruosius dvejus metus vadinamosios D dienos minėjimo ceremonijos dėl COVID-19 pandemijos buvo labai kuklios.

Šiemet, minint 78-ąsias Sąjungininkų išsilaipinimo metines, į Normandiją sugrįžta prancūzų ir lankytojų iš užsienio minios, įskaitant vyresnius nei 90 metų veteranus.

Tikimasi, kad istorinio puolimo, atvėrusio kelią išvaduoti nuo nacių valdymo Prancūziją ir Vakarų Europą, dalyvius pirmadienį per ceremoniją Amerikiečių kapinėse prie paplūdimio „Omaha“ Pajūrio Kolvilyje pagerbs keli tūkstančiai žmonių.

Tarp dešimčių dalyvausiančių JAV veteranų turėtų būti 97 metų Ray Wallace'as, buvęs 82-osios desantininkų divizijos karys.

D dieną jo lėktuvas buvo pamuštas ir užsiliepsnojo, todėl jis turėjo iššokti su parašiutu anksčiau nei planuota. R. Wallace'as nusileido 32 km nuo Sent Mer Eglizo – pirmojo nuo nacių išvaduoto Prancūzijos kaimo.

„Tuomet visi buvome šiek tiek išsigandę, o tada, kai tik tas vyrukas išleisdavo mus [iš lėktuvo], atsidurdavome toli nuo likusios grupės. Buvo baisu“, – naujienų agentūrai AP pasakojo R. Wallace'as.

Mažiau nei po mėnesio vokiečiai jį paėmė į nelaisvę. Galiausiai po 10 mėnesių jis buvo išvaduotas ir sugrįžo į JAV.

R. Wallace'as mano, kad jam pasisekė.

„Prisimenu ten prarastus gerus draugus. Tad esu šiek tiek susijaudinęs, – liūdnai sakė jis. – Turbūt galima sakyti, jog didžiuojuosi tuo, ką padariau, bet padariau nelabai daug.“

Paklaustas apie savo ilgaamžiškumo paslaptį, jis juokais paminėjo Normandijos alkoholinį gėrimą: „Kalvadosas!“

D dieną daugiau kaip 150 tūkst. karių iš iš Didžiosios Britanijos, JAV, Kanados ir kitų šalių išsilaipino paplūdimiuose „Omaha“, „Utah“, „Juno“, „Sword“ ir „Gold“, gabenami apie 7 000 laivų, pliekiant galingai nacių pajėgų ugniai.

Per tą vieną dieną žuvo 4 414 Sąjungininkų karių, įskaitant 2 501 amerikietį. Dar daugiau kaip 5 tūkst. buvo sužeisti.

Be to, tą dieną žuvo ar buvo sužeisti keli tūkstančiai Vokietijos pajėgų karių.

R. Wallace'as, kuris dabar naudojasi neįgaliojo vežimėliu, buvo tarp maždaug 20 Antrojo pasaulinio karo veteranų, šeštadienį pradėjusių karinių transporto priemonių paradą Sent Mer Eglize, kur tvyrant džiaugsmingai atmosferai jiems plojo tūkstančiai žmonių.

R. Wallace'as neslėpė savo pasitenkinimo ir linksmai mojo miniai, kur tėvai savo vaikams aiškino apie Antrojo pasaulinio karo didvyrių laimėjimus.

Taip pat dalyvavo ir anuometinius įvykius atkūrė nemažai istorijos entuziastų kariniais ir civiliais to meto drabužiais.

Pajūrio Kolvilyje pirmadienį virš Amerikiečių kapinių turi praskristi JAV oro pajėgų lėktuvų, ceremonijoje turi dalyvauti JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas, armijos generolas Markas Milley.

Šiose kapinėse palaidoti 9 386 žmonės, žuvę per D dienos kovas ir vėlesnes operacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.