Rusai skelbia apie neva pasiektą susitarimą su Ukraina ir Turkija dėl grūdų eksporto iš Odesos

Pranešama, kad Ukraina, Rusija ir Turkija neva susitarė dėl išankstinės Ukrainos laivų su grūdais išvežimo iš Odesos schemos. Apie tai paskelbė Rusijos naujienų portalas „Izvestijai“, cituodamas aukšto rango informuotą šaltinį.

Ukraina, Rusija ir Turkija susitarė dėl išankstinės Ukrainos laivų su grūdais išvežimo iš Odesos schemos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukraina, Rusija ir Turkija susitarė dėl išankstinės Ukrainos laivų su grūdais išvežimo iš Odesos schemos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2022, 11:44 AM, atnaujinta Jun 6, 2022, 12:38 PM

Pasak dienraščio, Ukrainos teritoriniuose vandenyse išminavimu užsiims Turkijos kariškiai, jie taip pat lydės laivus į neutralius vandenis. Ten laivai pasitiks rusų laivus ir palydės juos į Bosforo sąsiaurį.

Teigiama, kad kol kas dėl tokios schemos sutarta tik Odesai.

Naujienų portale rašoma, kad Ukraina neva sutiko įleisti į savo teritorinius vandenis turkų laivus, kad jie išvalytų minų iš sutartos akvatorijos dalies ir sukurtų „grūdų koridorių“.

„Turkijos kariškiai užsiims pakrantės zonos išminavimu Odesos rajone. Laivai su Turkijos laivų palyda išplauks iš uosto į neutralius Juodosios jūros vandenis, pagal nustatytą koordinatę. Toliau iki Bosforo bus lydimi Rusijos karo laivų, kad būtų užtikrintas saugus jų praplaukimas per Juodąją jūrą ir užkirstas kelias provokacijoms. Dėl tokios schemos susitarta su Turkija ir Ukraina, belieka detalizuoti tikslų laivų maršrutą“, – pabrėžė rusų šaltinis.

Pažymima, kad „kelių žemėlapis“ bus tvirtinamas birželio 8–9 dienomis. Derybose dalyvaus ir JT atstovai.

Kaip praneša Ukrainos naujienų agentūra UNIAN, Turkijos valdžios institucijos anksčiau parengė veiksmų planą, kaip išspręsti pasaulinę maisto krizę, kurią sukėlė Rusijos puolimas Ukrainoje.

Visų pirma, po Turkijos derybų su Ukrainos, Rusijos Federacijos ir JT atstovais buvo parengtas veiksmų planas, kuris užtikrins „grūdų koridoriaus“ veikimą globojant JT. Į šį planą bus įtrauktas maršrutas, draudimas, laivo apsauga, uosto leidimų išdavimas ir valdymo centro sudėtis.

Pagal šią iniciatyvą į pasaulio rinkas planuojama eksportuoti daugiau nei 20 mln. tonų grūdų.

To imamasi maisto kainoms pakilus dėl pasaulio rinkas supurčiusio Maskvos karo Ukrainoje. Ukraina yra viena didžiausių grūdų eksportuotojų pasaulyje, po Rusijos invazijos jos tiekimų nebelikus smarkiai nukentėjo Afrikos šalys. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neseniai priėmė Afrikos Sąjungos ir Senegalo prezidentą Macky Sallą, atvykusį tai aptarti. Nors V. Putinas neigė, kad už aukštas kainas atsakinga Rusija, jis teigė esąs pasirengęs palengvinti grūdų pristatymą. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį laukiamas Ankaroje derybų šiuo klausimu. Po šių derybų grūdų išvežimo iš Odesos schema bus oficialiai patvirtinta, rašo laikraštis.

Parengta pagal UNIAN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?