TATENA: Šiaurės Korėja galimai ruošiasi branduoliniam bandymui

Šiaurės Korėja galimai ruošiasi atlikti branduolinį bandymą, kuris būtų pirmasis šaliai nuo 2017 m., pirmadienį teigė Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA).

Šiaurės Korėja galimai ruošiasi branduoliniam bandymui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėja galimai ruošiasi branduoliniam bandymui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2022, 3:20 PM

Pasak TATENA vadovo Rafaelio Grossi, atlikus Punggye-ri požeminės branduolinių bandymų vietos šalies šiaurėje stebėseną, užfiksuota, kad buvo atidarytos jos šachtos. R. Grossi teigimu, tai leidžia manyti, kad čia rengiamasi branduoliniam bandymui. „Tai prieštarautų Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliucijoms ir keltų labai didelį nerimą“, – kalbėjo R. Grossi.

Šalies branduolinė programa esą jau „akivaizdžiai pažeidžia atitinkamas JT Saugumo Tarybos rezoliucijas“, tęsė TATENA vadovas ir paragino Pchenjaną laikytis savo įsipareigojimų ir bendradarbiauti su jo vadovaujama agentūra.

Tarptautinių stebėtojų neįsileidžianti Šiaurės Korėja nuo 2006–2017 m. Punggye-ri bandymų vietoje atliko šešis branduolinius bandymus.

Sekmadienį Pchenjanas į jūrą paleido aštuonias trumpojo nuotolio balistines raketas. Toks buvo Šiaurės Korėjos atsakas į netoliese surengtas bendras JAV ir Pietų Korėjos karines pratybas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.