Vakarėlis B. Johnsonui dar kol kas nesibaigė: „Jam padarytos 148 durtinės žaizdos“

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pirmadienį vakare vykusiame Konservatorių partijos vidaus balsavime dėl jo vadovavimo iškovojo nelengvą pergalę. 41 proc. jo paties parlamento narių siekė išstumti jį iš valdžios po to, kai kilo pasipiktinimas dėl daugybės COVID-19 karantino taisykles pažeidžiančių vakarėlių, kuriuos surengė vyriausybės darbuotojai.

Borisas Johnsonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Borisas Johnsonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Borisas Johnsonas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Borisas Johnsonas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-06-07 21:17, atnaujinta 2022-06-08 12:57

Taigi B. Johnsonas kol kas išlieka saugus savo poste. B.Johnsono šalininkai visą dieną tvirtino, kad pergalė net vienu balsu būtų laikoma sėkme – „užtenka vieno [balso], taigi 60 proc. yra gerai“.

Vienas lojalus kabineto ministras vėliau tvirtino, kad maišto mastas rodo, jog iš tiesų premjeras toli gražu nėra saugus.

„Tai nėra gerai, – po balsavimo, kuris baigėsi 211 balsais prieš 148 už B. Johnsoną, susirūpinęs sakė vienas vyriausybės pareigūnas. – Ir jie su savimi nusineša daug padorių žmonių.“

„Jis turi 148 dūrius peiliu, – sakė kitas vyriausybės pareigūnas, turėdamas omenyje 148 balsavimus dėl nepasitikėjimo B.Johnsono vadovavimu. – Keletas skaudžių priekyje ir daug daugiau į nugarą“.

„Kaip jis atrodys per PMQ's [premjero klausimus parlamente], kai turės stovėti prieš kolegas žinodamas, jog 41 proc. iš jų nori jo politinės mirties?“

Komentatoriai suskubo pabrėžti, kad B.Johnsono pergalės persvara buvo mažesnė net už tą, kuria džiaugėsi buvusios premjerės Margaret Thatcher ir Theresa May per savo pačių balsavimus dėl pasitikėjimo, atitinkamai 1990 ir 2018 m.

Abi moterys vis tiek buvo priverstos atsistatydinti, nepaisant pergalių – M.Thatcher per kelias dienas, T. May per šešis mėnesius – nes buvo smarkiai sužeistos nesutarimų ir nesugebėjo užkirsti kelio tolesniam paramos mažėjimui.

Tačiau B.Johnsono rėmėjai tvirtino, kad jo legendinis gebėjimas nepaisyti įprastų politinės gravitacijos jėgų vis dar gali padėti jam išlikti iki kitų visuotinių rinkimų, kurie šiuo metu numatyti 2024 m. gegužę, o galbūt ir gerokai vėliau.

Kol kas saugus

Pagal galiojančias Konservatorių partijos taisykles, per artimiausius 12 mėnesių lyderiui negali būti surengti du balsavimai dėl pasitikėjimo, todėl B.Johnsonas turėtų būti saugus savo poste bent iki 2023 m. birželio mėn.

Tačiau partijos atstovai leido suprasti, kad tokios taisyklės gali būti perrašytos, jei Torių partijos nariai darys spaudimą – užteko vien grasinimo, kad T.May būtų priversta atsistatydinti praėjus mažiau nei šešiems mėnesiams po jos pačios balsavimo dėl pasitikėjimo 2018-aisiais.

Vestminsteryje manoma, kad B.Johnsonas, priešingai, dės visas pastangas, jog, nepaisant pirmadienio iš dalies skaudaus rezultato, išliktų ir kovotų kituose rinkimuose. Tačiau vadovauti tokiai susiskaldžiusiai partijai parlamente gali būti sunku.

„Tam tikru požiūriu, dėl 148 balsų [prieš] labai sunku atlikti savo darbą, – sakė vienas iš maištaujančių parlamento narių, balsavusių prieš B.Johnsoną. – Manau, kad funkciniu požiūriu tai greičiausiai yra pabaiga.“

Tas pats partijos narys taip pat neigiamai vertino premjero galimybes laimėti kitus rinkimus. „Iš dalies problema ta, kad žmonės mano, jog Borisas yra pažeidžiamas, – teigė deputatas. – Ir tikėtina, kad laikui bėgant šie įsitikinimai tik stiprės.“

Politinėje arenoje tyko dar daugiau rimtų kliūčių. B.Johnsono laukia dveji sudėtingi papildomi rinkimai vėliau šį mėnesį, taip pat dar vienas „Partygate“ tyrimas, kurį atliks tarppartiniai parlamento nariai, ir platesnis pragyvenimo išlaidų mažinimo poveikis vyriausybės populiarumui.

Specialistai baiminasi, kad pirmadienį taip smarkiai atsivėrę konservatorių vidiniai nesutarimai, kai buvęs ir dabartinis ministrų kabineto nariai Jeremy Huntas ir Nadine Dorries susikivirčijo socialiniame tinkle „Twitter“, didėjant spaudimui dar labiau paaštrės.

„Atrodo, kad prasidės Sirijos tipo pilietinis karas, kuris tęsis ilgai, – sakė vienas aukšto rango partijos veikėjas. – Jis baigsis tuo, kad rinkėjai eis į balsavimo kabiną ir bus visiškai nusivylę mumis“.

Blogiausias įmanomas rezultatas?

Savo ruožtu, B.Johnsonas pirmadienį tvirtino, kad sugebėjo sulaikyti susiskaldžiusią komandą ir dabar sutelks dėmesį į tolimesnį vadovavimą.

Paskelbus rezultatus, B.Johnsonas televizijos eteryje teigė, kad balsavimas buvo „lemiamas“, ir tvirtino, kad tai leis jo vyriausybei „judėti toliau ir sutelkti dėmesį į dalykus, kurie, mano manymu, žmonėms iš tikrųjų svarbūs“.

Vyriausybės šalininkai paragino Torių parlamento narius atsižvelgti į tai ir palaikyti premjerą. „Jis yra nugalėtojas, todėl dabar, kai jis laimėjo šį balsavimą, parlamento nariai turėtų susitelkti aplink jį ir sutelkti dėmesį į užduotį – kovoti su leiboristais“, – sakė vienas pareigūnas.

Premjero komanda jau planuoja atsakomąją kovą, kuria siekiama įtvirtinti B.Johnsono kontrolę partijoje: vėliau šią savaitę planuojama sakyti svarbią kalbą apie aprūpinimą būstais bei nuolat sklindančius gandus apie vyriausybės pertvarkymą, siekiant nubausti nelojalumu įtariamus asmenis.

Tačiau po pirmadienio kiek neįtikinamų rezultatų daugelis jo partijos narių lieka abejingi.

Vienas maištininkų atstovas teigė: „Tai tikriausiai blogiausias įmanomas rezultatas Konservatorių partijai“.

Parengta pagal „POLITICO“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.