Rusija persekioja Kremliaus karo Ukrainoje kritikus

Rusijos valdžios institucijos, tęsdamos prieš karą Ukrainoje pasisakančių piliečių persekiojimą, trečiadienį pratęsė vieno Kremliaus kritiko suėmimo terminą, patvirtino kaltinimus kitiems dviem asmenims ir privertė Maskvos vyriausiąjį rabiną bėgti iš šalies.

Vladimiras Putinas.<br>Zumapress.com/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Zumapress.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 9, 2022, 9:17 AM

Netrukus po to, kai vasario gale į Ukrainą įžengė Vladimiro Putino pasiųsti kariai, Rusija priėmė įstatymą, numatantį iki 15 metų laisvės atėmimo bausmes už tariamai melagingos informacijos apie šalies kariuomenę paskelbimą. Žmogaus teisių gynėjai suskaičiavo dešimtis tokių atvejų. Kalbėdami apie karą Ukrainoje, rusai privalo vartoti terminą „karinė operacija“.

Trečiadienį Maskvos teismas pratęsė nužudyto Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo buvusio bendražygio, žurnalisto Vladimiro Kara-Murzos suėmimą.

Teismas pratęsė vieno pagrindinių Rusijoje tebegyvenančių Kremliaus ir jo karo Ukrainoje kritikų suėmimą nuo birželio 12-osios iki rugpjūčio 12 dienos dėl kaltinimų skleidus „melagingą informaciją“ apie šalies ginkluotąsias pajėgas. V. Kara-Murza šiuos kaltinimus atmeta.

Opozicionierius teigia, kad dėl savo politinės veiklos jis buvo du kartus apnuodytas – 2015 ir 2017 metais. Nepaisant šių incidentų, jis liko gyventi Rusijoje.

Tuo metu Londone gyvenantis ir tiriamąja žurnalistika užsiimantis Andrejus Soldatovas, daug metų kėlęs į viešumą nusikalstamus Rusijos saugumo tarnybų veiklos metodus, šią savaitę pranešė, kad jam iškelta baudžiamoji byla.

A. Soldatovas taip pat kaltinamas melagingos informacijos apie Rusijos kariuomenę skleidimu. Žurnalistas pranešė, kad jo banko sąskaitos Rusijoje buvo įšaldytos.

Rusijos valdžios institucijos patvirtino, kad pateikė analogiškus kaltinimus populiariam rusų grožinės literatūros autoriui Dmitrijui Gluchovskiui, kuris šiuo metu taip pat gyvena užsienyje.

Rašytojas socialiniuose tinkluose paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip tankas apšaudo gyvenamąjį namą Ukrainos Mariupolio uostamiestyje. Kartu su vaizdo įrašu paskelbtoje žinutėje jis kritikavo Rusijos pajėgų veiksmus Ukrainoje.

Buvęs žurnalistas D. Gluchovskis yra bestseleriu tapusio romano „Metro-2033“ autorius.

Be baudžiamojo persekiojimo, žinomi Rusijos veidai patiria valdžios spaudimą viešai paskelbti, kad remia rusų pajėgų veiksmus Ukrainoje. Vienas jų – Maskvos vyriausiasis rabinas Pinchasas Goldschmidtas.

Leidinys „The Times of Israel“ pranešė, kad rabinas atsisakė išreikšti palaikymą Rusijos karui prieš Ukrainą ir priėmė sprendimą likti Izraelyje. Leidinys tai pranešė remdamasis rabino marčia Avital Chizhik-Goldschmidt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.