Jungtinė Karalystė planuoja deginti milijardus kainavusias apsaugos nuo COVID-19 priemonių atsargas

Jungtinės Karalystės vyriausybė planuoja sudeginti milijardus eurų kainavusias netinkamų asmeninės apsaugos priemonių (AAP) atsargas, įsigytas skubotai per koronaviruso pandemiją, penktadienį pranešė šalies viešąsias išlaidas prižiūrinti institucija.

Medicininės veido kaukės.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Medicininės veido kaukės.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2022, 2:27 PM

Ši idėja deginti apsaugines kaukes, chalatus ir kitokias priemones, gaminant energiją, nepadarė teigiamo įspūdžio išlaidas prižiūrinčiai institucijai. Ekspertai aiškinasi, kokiomis aplinkybėmis vyriausybė išleido 4 mlrd. svarų (4,7 mlrd. eurų) apsauginėms priemonėms, kurios turi būti išmestos, nes yra brokuotos arba neatitinka JK standartų.

Parlamento Viešųjų sąskaitų komiteto teigimu, vyriausybė planuoja per mėnesį sunaikinti 15 000 vienetų padėklų apsaugos priemonių, jas „perdirbant ir deginant, kad būtų galima gaminti energiją“.

„Neaiškus perteklinių ir netinkamų naudoti AAP naikinimo išlaidų dydis ir poveikis aplinkai“, – pažymėjo komitetas.

Karališkojo slaugos koledžo vadovas Patas Cullenas apkaltino vyriausybę „dūmais paleidžiant milijardus svarų“.

Parlamento komiteto ataskaitoje sakoma, kad Sveikatos departamentas dėl išpūstų kainų ir brokuotų gaminių prarado 75 proc. iš 12 mlrd. svarų, kuriuos išleido AAP pirmaisiais pandemijos metais.

Komitetui vadovaujanti opozicijoje esančios Leiboristų partijos lyderė Meg Hiller sakė, kad AAP saga buvo „turbūt pats gėdingiausias JK vyriausybės atsako į pandemiją epizodas“.

„Vyriausybė iššvaistė didžiules pinigų sumas, mokėdama nepadoriai išpūstą kainą ir (mokėdama) tarpininkams per savo chaotišką skubėjimą, dėl kurio neatliko net paviršutiniškiausio (prekių) patikrinimo“, – sakė ji.

Vyriausybės ministras Robinas Walkeris penktadienį pripažino, kad pandemijos pradžioje „buvo padaryta klaidų“. Bet jis patikino, kad tai buvo „visiškai precedento neturinti situacija“, kai kilus sveikatos krizei viso pasaulio šalys stengėsi įsigyti apsaugos priemonių atsargų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.