Sirija po Izraelio antskrydžių įšaldė skrydžius į Damasko oro uostą

Visi skrydžiai iš Sirijos sostinės ir į ją penktadienį buvo įšaldyti, pranešė šalies vyriausybė po Izraelio antskrydžio, per kurį nukentėjo civilis gyventojas ir, kaip pranešama, buvo apgadintas vienas pakilimo takas.

Damasko oro uostas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Damasko oro uostas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2022, 7:43 PM

Nuo Sirijos pilietinio karo pradžios 2011 metais Izraelis surengė šimtus antskrydžių prieš savo kaimynę, taikydamasis tiek į vyriausybės karius, tiek į juos remiančias Irano pajėgas ir Libano šiitų judėjimo „Hezbollah“ kovotojus. Tačiau šios atakos paprastai nesukeldavo rimtų oro eismo sutrikimų.

Pasak padėtį karo draskomoje šalyje stebinčios organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), per naujausią smūgį, suduotą penktadienį priešaušriu, netoli Damasko oro uosto buvo smogta trims ginklų sandėliams, priklausantiems „Hezbollah“ ir kitoms Irano remiamoms grupuotėms.

Vėliau Sirijos transporto ministerija paskelbė, kad dėl techninių trikdžių nuspręsta „įšaldyti atvykstančius ir išvykstančius reisus per Damasko tarptautinį oro uostą“.

„Apie skrydžių atnaujinimą bus paskelbta, kai bus sutvarkyti įrenginiai ir įranga, kad būtų užtikrinta operatyvinio eismo sauga ir saugumas“, – ministerijos atstovus citavo valstybinė naujienų agentūra SANA.

Vienas oro uosto darbuotojas naujienų agentūrai AFP sakė, kad Izraelio smūgiai „paveikė“ šį objektą.

„Mums teko atidėti visus reisus mažiausiai 48 val., o kai kurie skrydžiai buvo nukreipti per Alepo oro uostą“, – pranešė darbuotojas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, nes nebuvo įgaliotas aptarinėti šio klausimo.

Vienos arabų oro linijų bendrovės pareigūnas atskirai pranešė, kad per Izraelio ataką buvo paveiktas oro uosto nusileidimo takas – apie tai pranešė ir provyriausybinis laikraštis „al Watan“.

Pareigūnas, irgi pageidavęs likti anonimas, nurodė, kad po smūgių oro uoste nenusileido ir iš jo neišskrido joks orlaivis.

SOHR duomenimis, pažeistas kilimo ir tūpimo takas buvo vienintelis tebeveikiantis po pernai suduoto Izraelio smūgio, per kurį buvo išvestas iš rikiuotės kitas takas.

Per pernai surengtas aviacijos atakas buvo taikomasi į ginklų siuntimo maršrutus ir sandėlius, kuriuos valdo Irano remiamos grupuotės, pranešė ši Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi organizacija, turinti platų šaltinių tinklą Sirijoje.

Naujausio smūgio paveiktas oro uostas yra į pietus nuo Damasko esančiame regione, kur nuolat veikia Irano palaikomos grupuotės, įskaitant „Hezbollah“.

Šio objekto apylinkės dažnai tampa Izraelio oro pajėgų taikiniu. Žydų valstybė vien šiemet ten surengė 15 antskrydžių prieš Sirijos vyriausybės pozicijas, dažnai kaltindama Teheraną, kad šis naudojasi Damasko oro uostu siųsdamas ginklus savo sąjungininkams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.