Iranas pranešė apie dviejų jo aviacijos ir kosmoso pareigūnų žūtį šalyje

Du Irano aviacijos ir kosmoso pareigūnai „žuvo kaip kankiniai vykdydami misiją“ per du atskirus incidentus šalyje, pirmadienį pranešė Irano ginkluotosios pajėgos.

​Du Irano aviacijos ir kosmoso pareigūnai „žuvo kaip kankiniai vykdydami misiją“ per du atskirus incidentus šalyje.<br>IMAGO/Scanpix asociatyvi nuotr.
​Du Irano aviacijos ir kosmoso pareigūnai „žuvo kaip kankiniai vykdydami misiją“ per du atskirus incidentus šalyje.<br>IMAGO/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2022, 3:09 PM

Revoliucinės gvardijos aviacijos ir kosmoso divizijos pareigūnas Ali Kamani „žuvo kaip kankinys“ šeštadienį Chomeinio mieste centrinėje Markazi provincijoje, pranešė naujienų agentūra „Fars“, cituodama ginkluotųjų pajėgų pranešimą.

Per kitą incidentą „sekmadienio vakarą Gynybos ministerijos ir ginkluotųjų pajėgų logistikos ministerijos darbuotojas Mohammadas Abdoosas žuvo kaip kankinys per misiją“ Semnano provincijoje, sakoma ministerijos pranešime.

Anksčiau naujienų agentūra skelbė, kad 33 metų M. Abdoosas taip pat dirbo aviacijos ir kosmoso padalinyje, gaminančiame įvairią karinę techniką – nuo karinių orlaivių iki raketų ir dronų.

Daugiau informacijos apie pareigūnų mirties aplinkybes nepateikiama.

Iranas praeityje kaltino savo aršų priešininką Izraelį dėl virtinės kariuomenės pareigūnų ir branduolinių technologijų ekspertų nužudymo.

50 metų pulkininką Sayyadą Khodai gegužės 22 dieną prie jo namų Irano sostinėje nušovė ginkluoti motociklininkai. Pasak valstybinės žiniasklaidos, į karininką pataikė penkios kulkos.

Revoliucinė gvardija dėl jo nužudymo apkaltino „sionistus“ ir pažadėjo keršyti.

Vėliau JAV dienraštis „The New York Times“ pranešė, jog Izraelis patvirtino savo sąjungininkėms Jungtinėms Valstijoms, kad žydų valstybė atsakinga už S. Khodai nužudymą. Laikraštis savo pranešime citavo „gerai informuotą žvalgybos pareigūną“, kalbėjusį su anonimiškumo sąlyga.

Irano valstybinė televizija pranešė, kad S. Khodai buvo Revoliucinės gvardijos elitinių pajėgų „Quds“ narys ir kad jis buvo „žinomas“ Sirijoje, kur Iranas pripažino dislokavęs savo „kariuomenės patarėjų“.

Revoliucinės gvardijos pranešime S. Khodai buvo apibūdinamas kaip „šventovės gynėjas“. Taip apibūdinami tie, kurie vykdo Teherano užduotis Sirijoje ar Irake.

Jungtinės Valstijos yra įtraukusios Revoliucinę gvardiją į teroristinių grupių sąrašus.

Prieš dvi savaites „Quds“ pajėgų užsienio operacijų vadas pulkininkas Ali Esmailzadeh „mirė per nelaimingą atsitikimą savo namuose“, pranešė naujienų agentūra IRNA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.