Sakartvelo premjeras mano, kad jo šalis turi tapti kandidate į ES anksčiau negu Ukraina ir Moldova

Sakartvelo premjeras Iraklis Garibašvilis mano, kad kandidatės į ES nares statuso labiausiai verta jo šalis, o jau paskui Ukraina ir Moldova, praneša portalas „Gruzija Online“.

Iraklis Garibašvilis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Iraklis Garibašvilis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2022, 5:28 PM

Pasak vyriausybės vadovo, Sakartvelas nusipelnė kandidato statuso reformomis, kurios buvo įgyvendinamos pastaruosius devynerius metus.

„Palaukime, koks bus sprendimas. Jeigu tai (šalies-kandidatės statusas) kam nors ir priklauso, tai priklauso Sakartvelui, o jau paskui Ukrainai ir Moldovai. Teigiama, kad Ukraina kariauja ir todėl jį reikia jai suteikti. Bet atleiskite, jeigu statuso suteikimą lemia karas, tai mes nenorime karo, mes reikalaujame statuso, kurio kartvelų tauta nusipelnė, 30 metų kovodama už demokratiją ir pastaruosius devynerius metus įgyvendindama reformas. Mes neprašome nieko ypatingo, mes prašome statuso, kurio nusipelnėme“, – teigė I. Garibašvilis.

Sakartvelas ir Moldova paraiškas dėl narystės Europos Sąjungoje pateikė kovo 3 d., po Ukrainos.

ES atsakymo Sakartvele laukiama vykstant audringoms diskusijoms tarp valdžios ir opozicijos.

Praėjusią savaitę Europos Parlamentas priėmė labai kritišką rezoliuciją dėl Sakartvelo. Dokumente, be kita ko, kalbama apie politizuotą teisingumą šalyje ir raginama imtis sankcijų prieš „Sakartvelo svajonės“ partijos įkūrėją, milijardierių Bidziną Ivanišvilį.

Prasidėjus karui, Sakartvelo valdžia atsisakė imtis sankcijų prieš Rusiją, teigdama, kad tai prieštarauja šalies nacionaliniams interesams ir padarys daugiau žalos Sakartvelo gyventojams negu Maskvai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.