Turkijoje pratęstas sulaikymas 16 žurnalistų, kaltinamų „teroristine“ veikla

Turkijoje ketvirtadienį pratęstas kardomasis kalinimas 16 su prokurdiškais leidiniais siejamų žurnalistų, kaltinamų priklausymu „teroristinei organizacijai“, pranešė vienas advokatas.

Turkijoje ketvirtadienį pratęstas kardomasis kalinimas 16 su prokurdiškais leidiniais siejamų žurnalistų.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Turkijoje ketvirtadienį pratęstas kardomasis kalinimas 16 su prokurdiškais leidiniais siejamų žurnalistų.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2022, 7:18 PM

Šie žurnalistai dirbo žiniasklaidos priemonėse, susijusiose su prokurdiška Liaudies demokratų partija (HDP). Šiai politinei jėgai gresia būti likviduotai Turkijoje dėl įtariamų ryšių su uždraustais kovotojais, jau ne vieną dešimtmetį maištaujančiais prieš turkų valstybę.

„Gyvename tamsiausiomis mūsų šalies dienomis, kalbant apie spaudos laisvę“, – pareiškė Turkijos žurnalistų asociacijos pirmininkas Nazimas Bilginas.

Birželio 8 dieną Turkijos pietrytiniame Dijarbakyro mieste buvo sulaikyta 20 žurnalistų, apkaltintų dirbant uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) spaudos tarnyboje.

Ankara, Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos PKK laiko teroristine organizacija, tačiau HDP neigia palaikanti su ja kokius nors formalius ryšius.

Ketvirtadienį 16 sulaikytųjų buvo apkaltinti dėl „priklausymo teroristinei organizacijai“, nurodoma arešto protokole. Advokatas patvirtino, kad jiems skirtas kardomasis kalinimas.

Dar keturi žurnalistai buvo paleisti į laisvę su teisminės priežiūros sąlyga.

Pasak vietos žiniasklaidos, prokuroras apklausė žurnalistus dėl jų straipsnių turinio.

Organizacijos „Žurnalistai be sienų“ (RSF) Turkijos padalinio atstovas Erolas Onderoglu pavadino sulaikymus bandymu susilpninti „kurdų politinę klasę... ir atimti iš jos balsą“ prieš kitais metais vyksiančius prezidento rinkimus.

Turkijos parlamento Teisingumo komitetas trečiadienį pritarė įstatymo projektui, kuris numato laisvės atėmimo bausmę visiems žurnalistams ar piliečiams, pripažintiems kaltais dėl „viešo klaidinančios informacijos skleidimo“.

N. Bilginas ruošiamą dokumentą pavadino „cenzūros įstatymu“. Kad įstatymo projektas įsigaliotų, jį turi patvirtinti visas parlamentas.

Ankara teigia planuojanti pradėti karinę operaciją prieš kurdų kovotojus Sirijoje šiaurėje.

Anksčiau dešimtys HDP dabartinių ir buvusių narių jau buvo areštuoti per vyriausybės susidorojimo kampaniją, pradėtą po nepavykusio bandymo nuversti prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą 2016 metais.

Turkijos sąjungininkės Vakaruose nerimauja dėl šių griežtų priemonių ir perspėjo, kad jos gali dar labiau pakenkti diplomatiniams ryšiams su R. T. Erdogano vyriausybe.

RSF 2022 metų spaudos laisvės indekse Turkija užima 149 vietą 180 šalių sąraše; ji dažnai kritikuojama dėl pastangų nutildyti valdžią kritikuojančią spaudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.