Kinija nuleido į vandenį jau trečią lėktuvnešį

Kinija penktadienį nuleido į vandenį trečią lėktuvnešį, pranešė valstybinis transliuotojas CCTV.

Iškilminga lėktuvnešio „Fujian“ nuleidimo į vandenį ceremonija įvyko Šanchajaus laivų statykloje „Jiangnan“.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Iškilminga lėktuvnešio „Fujian“ nuleidimo į vandenį ceremonija įvyko Šanchajaus laivų statykloje „Jiangnan“.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 17, 2022, 9:55 AM

Tai didžiulė karinė pažanga šiai Azijos galybei.

Iškilminga lėktuvnešio „Fujian“ nuleidimo į vandenį ceremonija įvyko Šanchajaus laivų statykloje „Jiangnan“. CCTV laivą pavadino „pirmuoju tik Kinijos sukurtu ir pagamintu lėktuvnešiu su katapultos sistema“.

Pranešimas pasirodė pastarosiomis savaitėmis reikšmingai padidėjus įtampai tarp Kinijos ir JAV, dėl Pekino žvanginimo ginklais savarankiško Taivano atžvilgiu.

Kinija ne kartą siuntė savo karo laivus plaukti sąsiauriu, skiriančiu Kiniją ir Taivaną, o naikintuvais bandė atgrasyti JAV ir jų sąjungininkes nuo vadinamųjų laivybos laisvės operacijų, nukreiptų prieš Kinijos pretenzijas į Pietų Kinijos jūrą ir Taivano sąsiaurį.

„Fujian“ yra techniškai modernesnis už kitus du Kinijos lėktuvnešius, be to, yra tik antras lėktuvnešis, visiškai pastatytas Kinijoje.

Vis dėlto prireiks ne vienų metų, kol „Fujian“ taps visiškai veikiantis. Gynybos ministerija nepaskelbė, kada lėktuvnešis pradės tarnybą.

„Nuleidus laivą į vandenį, kaip ir planuota, bus vykdomi plaukiojimo ir švartavimosi testai“, – sakoma CCTV pranešime.

Kinija šiuo metu naudoja du lėktuvnešius.

Nuo 2012 plaukiojantis „Liaoning“ buvo pastatytas kaip pagrindą panaudojus iš Ukrainos įsigytą laivo korpusą. Vėliau Kinija savarankiškai pastatė antrą savo lėktuvnešį „Shandong“, pradėtą naudoti 2019-aisiais.

Ne taip kaip „Fujian“, šie du laivai neturi katapultos sistemos – lėktuvai juose kildami naudojasi tramplinais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.