Mirė buvęs Danijos užsienio reikalų ministras U. Ellemannas-Jensenas, prisidėjęs prie Baltijos šalių vystymosi

Danijos ambasadorius Lietuvoje Hansas Braskas išplatino pranešimą, kuriuo pagerbė buvusį Danijos užsienio reikalų ministrą Uffe Ellemanną-Jenseną. Ambasadorius tvirtina, kad vėlionio U. Ellemanno-Jenseno širdyje Baltijos šalys užėmė ypatingą vietą – buvęs ministras prisidėjo prie Lietuvos, Latvijos ir Estijos pastangų įstoti į Europos Sąjungą bei NATO.

Mirė buvęs Danijos užsienio reikalų ministras Uffe Ellemannas-Jensenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mirė buvęs Danijos užsienio reikalų ministras Uffe Ellemannas-Jensenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mirė buvęs Danijos užsienio reikalų ministras Uffe Ellemannas-Jensenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mirė buvęs Danijos užsienio reikalų ministras Uffe Ellemannas-Jensenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 19, 2022, 3:11 PM, atnaujinta Jun 20, 2022, 12:42 PM

„Praėjusią naktį mirė buvęs užsienio reikalų ministras Uffe Ellemannas-Jensenas, pranešė jo sūnus Jakobas Ellemannas-Jensenas socialiniame tinkle „Facebook“.

Uffe, su kuriuo man teko malonumas ir garbė glaudžiai bendradarbiauti Baltijos plėtros forume, buvo mūsų visų globėjas ir įkvėpėjas stiprinant ir gilinant santykius su Baltijos šalimis ir, platesne prasme, su visomis Baltijos jūros regiono šalimis.

Be abejo, Baltijos šalys užėmė ypatingą vietą jo širdyje, o padėti Baltijos šalims įstoti į ES ir NATO bei padėti joms plėtoti ir stiprinti demokratiją ir ekonominę padėtį buvo jo didžiausias prioritetas. Jis ypač didžiavosi, kad 1991 m. rugpjūčio 24 d. kaip pirmoji šalis atkūrė diplomatinius santykius su Baltijos šalimis.

Uffe išliko aktyvus iki pat gyvenimo pabaigos, be kita ko, dalyvavo neseniai vykusiame referendume dėl Danijos išlygos dėl bendradarbiavimo ES gynybos srityje panaikinimo ir dėl karo Ukrainoje. Tai liūdna diena.“ – feisbuke rašė H.Braskas.

U.Ellemannas-Jensenas mirė sulaukęs 80 metų po ilgos ligos.

Danijos užsienio reikalų ministru jis dirbo nuo 1982 iki 1993 metų, kai vyko paskutinis Šaltojo karo etapas ir žlugo Sovietų Sąjunga. Savo partijai jis vadovavo nuo 1984 iki 1998 metų.

Jis pasisakė už stiprų Danijos vaidmenį NATO ir 1992 metais kartu su tuometiniu Vokietijos užsienio reikalų ministru Hansu-Dietrichu Genscheriu inicijavo Baltijos jūros valstybių tarybos įkūrimą.

Vėžiu sirgęs U. Ellemannas-Jensenas praėjusios savaitės pradžioje buvo nuvežtas į Kopenhagos ligoninę. Du iš keturių jo vaikų, „Venstre“ lyderis Jakobas Ellemanas-Jensenas ir parlamentarė Karen Ellemann, ketvirtadienį, pablogėjus jo būklei, atšaukė savo numatytus politinius renginius ir susitikimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.