Jungtinė Karalystė ruošiasi didžiausiam per kelis dešimtmečius geležinkelių darbuotojų streikui

Jungtinės Karalystės geležinkelių tinklą šią savaitę paralyžiuos didžiausias per daugiau nei tris dešimtmečius streikas, nulemtas nesutarimų dėl atlyginimų, darbuotojų perkamąją galią praryjant smarkiai išaugusiai infliacijai.

Traukinių stotis Londone.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Traukinių stotis Londone.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2022, 9:13 AM, atnaujinta Jun 20, 2022, 9:18 AM

Geležinkelių profsąjunga RMT pranešė, kad prie trijų dienų trukmės visuotinio streiko prisijungs daugiau nei 50 tūkst. darbuotojų.

Tuo pat metu šalyje vyks svarbūs renginiai, įskaitant Glastonberio muzikos festivalį. Mokyklos įspėja, kad streikas palies ir tūkstančius paauglių, besiruošiančių laikyti egzaminus.

RMT teigimu, streikuoti būtina, nes darbuotojai siekia didesnių atlyginimų, infliacijai pasiekus 40 metų aukštumas.

Be to, kyla pavojus darbo vietoms, nes keleivių srautai dar nėra visiškai atsigavę po karantinų, įvestų dėl koronaviruso pandemijos.

Pasaulio šalys šiuo metu grumiasi su rekordine infliacija, dėl karo Ukrainoje ir suvaržymų dėl COVID-19 švelninimo sparčiai augant energijos išteklių ir maisto prekių kainoms.

Pasak RMT, streikai planuojami antradienį, ketvirtadienį ir šeštadienį, ir tai bus didžiausia akcija Didžiosios Britanijos geležinkelių tinkle nuo 1989 metų.

RMT taip pat paskelbė apie savo narių 24 valandų streiką Londono metropoliteno tinkle, planuojamą birželio 21 dieną.

Tačiau geležinkelių operatoriai perspėja, kad eismas šalyje bus trikdomas visą savaitę, nes mažiau paslaugų bus priverstos teikti net streiko tiesiogiai nepaveiktos linijos.

„Derybos nepasistūmėjo taip toli, kaip tikėjausi, todėl turime ruoštis bereikalingam nacionaliniam geležinkelių streikui ir žalingam jo poveikiui“, – pareiškė JK geležinkelius prižiūrinčios bendrovės „Network Rail“ vadovas Andrew Hainesas.

„Mes ir mūsų kolegos, valdantys traukinius, ruošiamės kitą savaitę teikti geriausias paslaugas keleiviams ir krovinių vežėjams, nepaisydami RMT veiksmų“, – patikino jis.

Streikai tikriausiai padidins kelionių chaosą ir aviacijos sektoriuje, kilusį oro linijų bendrovėms tekus sumažinti skrydžių skaičių dėl personalo trūkumo. Dėl šios priežasties keleiviai susiduria su reisų vėlavimais ir kitais nepatogumais.

Per pandemiją aviacijos pramonėje buvo atleisti tūkstančiai darbuotojų, tačiau dabar, kai pasibaigus karantinui vėl auga kelionių paklausa, sektoriui problematiška įdarbinti pakankamai personalo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.