Šveicarijoje vyks Ukrainos atstatymo konferencija

Šveicarija, kurioje kitą mėnesį vyks aukšto lygio konferencija dėl Ukrainos atstatymo, pirmadienį pareiškė, kad šis procesas tikriausiai bus „ilgas ir sudėtingas“, ir jis turės vykti kartu su reformomis.

Ignazio Cassis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ignazio Cassis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2022, 7:26 PM

„Karas vis dar tęsiasi, bet mes taip pat žinome, kad ateis laikas atstatymui“, – pristatydamas liepos 4–5 dienomis vyksiančios konferencijos planus žurnalistams sakė Šveicarijos prezidentas Ignazio Cassis.

Šveicarija pakvietė daugybės šalių ir tarptautinių organizacijų vadovus į Lugano mieste, netoli Italijos sienos, vykstančią konferenciją.

Renginys buvo suplanuotas dar prieš Rusijos vasario 24 dieną pradėtą plataus masto invaziją ir iš pradžių turėjo būti skirtas reformoms Ukrainoje aptarti, tačiau vėliau teko pervadinti į atstatymo konferenciją.

Prasidėjus karui niekas nenorėjo atšaukti renginio, sakė I. Cassis. Tai būtų buvęs „labai blogas signalas“ Ukrainai ir tarptautinei bendruomenei, pridūrė jis.

Šveicarijos valdžios institucijos teigia, kad tikisi sulaukti delegatų iš daugiau kaip 40 šalių ir 20 tarptautinių organizacijų.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir ministras pirmininkas Denisas Šmyhalis patvirtino, kad dalyvaus asmeniškai arba virtualiai.

J. Cassis pranešė, kad konferencijoje dalyvaus Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, taip pat Lietuvos ir Čekijos vyriausybių vadovai.

Konferencijoje daugiausia dėmesio bus skiriama įsipareigojimams skirti lėšų atstatymui. Ypač bus siekiama atstatyti karo nuniokotą infrastruktūrą ir sugriautą Ukrainos ekonomiką, bet taip pat bus svarstomos ir reformos, kurias galima įgyvendinti net ir vykstant karui.

Iš pradžių buvo numatyta, kad renginyje daugiausia dėmesio bus skiriama „geram valdymui, decentralizacijai, valdžių atskyrimui ir kovai su korupcija“, ir šie klausimai išliks darbotvarkėje, sakė Šveicarijos prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.