Meksikietis mokslininkas įkalintas JAV už šnipinėjimą Rusijai

Jungtinėse Valstijose antradienį už šnipinėjimą Rusijai nuteistas meksikiečių mokslininkas, kuriam teismas skyrė ketverių metų laisvės atėmimo bausmę.

37 metų Hectoras Cabrera Fuentesas vasarį padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl vieno kaltinimo veikus užsienio vyriausybės naudai neinformavus apie tai JAV valdžios institucijų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
37 metų Hectoras Cabrera Fuentesas vasarį padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl vieno kaltinimo veikus užsienio vyriausybės naudai neinformavus apie tai JAV valdžios institucijų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2022, 11:41 AM, atnaujinta Jun 22, 2022, 11:42 AM

37 metų Hectoras Cabrera Fuentesas vasarį padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl vieno kaltinimo veikus užsienio vyriausybės naudai neinformavus apie tai JAV valdžios institucijų.

„Labai apgailestauju dėl savo veiksmų ir atsiprašau Jungtinių Valstijų“, – sakė H. Cabrera Fuentesas.

„Kiekvienas žmogus gyvenime padaro klaidų, ir tai yra mano didžioji klaida“, – sakė garsus biochemikas ir širdies bei kraujagyslių tyrėjas.

Singapūre gyvenęs H. Cabrera Fuentesas buvo areštuotas Majamyje 2020 metais už tai, kad Rusijos naudai šnipinėjo vieną JAV vyriausybės informatorių.  

Remiantis teismo dokumentais, H. Cabrerą Fuentesą 2019 metais užverbavo vienas Rusijos vyriausybės pareigūnas.

Asmuo, kurį sekė H. Cabrera Fuentesas, teismo dokumentuose nebuvo įvardytas, tik nurodyta, kad jis buvo „patikimas šaltinis“, anksčiau parūpinęs JAV vyriausybei informacijos apie Rusijos žvalgybos veiklą, susijusią su Amerikos nacionaliniais interesais.

Mokslininkui grėsė iki dešimties metų nelaisvės.  

Prieš jį suimtant H. Cabrera Fuentesas dirbo vienos Singapūro medicinos mokyklos profesoriumi adjunktu.

2018 metais jis taip pat buvo paskirtas FEMSA Biotechnologijų centro prie Monterėjaus technologijų instituto šiaurės Meksikoje direktoriumi. Ši įstaiga nurodė, kad jis Rusijoje apgynė molekulinės mikrobiologijos, o Vokietijoje – molekulinės kardiologijos daktaro disertaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.