Pirmą kartą po J. Khashoggio nužudymo Saudo Arabijos kronprincas atvyksta į Turkiją

Saudo Arabijos kronprincas Mohammedas bin Salmanas trečiadienį atvyksta į Turkiją, tikėdamasis normalizuoti santykius, įtemptus po 2018 metais karalystės konsulate Stambule įvykdytos laikraščio „Washington Post“ apžvalgininko Jamalo Khashoggio žmogžudystės.

Mohammedas bin Salmanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mohammedas bin Salmanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2022, 4:22 PM

Susitikimas sostinėje Ankaroje su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu rengiamas naftos turtingos karalystės faktiniam valdovui stengiantis pataisyti savo įvaizdį, o R. T. Erdoganui ieškant finansinės ir diplomatinės naudos, kuri padėtų pataisyti silpstančią ekonomiką prieš kitais metais vyksiančius rinkimus.

R. T. Erdoganas trečiadienį priims sosto įpėdinį per oficialią ceremoniją prezidento rūmuose, vėliau jo garbei bus surengta vakarienė, o spaudos konferencija neplanuojama, pranešė Turkijos prezidento kanceliarija.

R. T. Erdoganas balandžio mėnesį pirmą kartą po žiauraus J. Khashoggio nužudymo 2018 metais nuvyko į Saudo Arabiją.

Kitą mėnesį Persijos įlankos karalystėje ketina apsilankyti ir JAV prezidentas Joe Bidenas – tai ženklas, kad pasaulio lyderiai yra pasirengę atkurti šiltesnius ryšius kylant degalų kainoms ir įtampai su Rusija.

JAV žvalgybos tarnybos nustatė, kad su J. Khashoggio nužudymu susijęs 36 metų kronprincas. Saudo Arabijos karališkieji rūmai šį kaltinimą atmeta.

Iš pradžių tyręs žmogžudystę ir teisęs 26 kaltinamuosius už akių, Turkijos teismas balandžio mėnesį priėmė prieštaringą sprendimą perkelti bylą į Saudo Arabiją.

Turkė Hatice Cengiz, J. Khashoggio sužadėtinė, pasmerkė Turkijos vyriausybę dėl susitikimo su kronprincu ir pavadino šį „žudiku“.

„Tai, kad jis atvyksta į mūsų šalį, nekeičia fakto, kad jis yra atsakingas už žmogžudystę“, – rašė H. Cengiz tviteryje, pridurdama, kad teisinė kova dėl J. Khashoggio nužudymo tęsis.

2018 metų spalio 2 dieną J. Khashoggis buvo nužudytas Saudo Arabijos konsulate Stambule, kai nuėjo pasiimti dokumentų, reikalingų susituokti su lauke laukusia H. Cengiz. Nuo to laiko jo kūnas taip ir nebuvo rastas.

„Jamalas nebėra vien tik mano istorija ir ši kova už teisingumą nebėra vien tik mano kova. Tai kiekvieno laisvo ir mąstančio žmogaus kova. Jis neteisingai nužudytas, tai žmogus, kurio net kapo nėra“, – rašė H. Cengiz.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.