Istorinis sprendimas: JAV Aukščiausiasis Teismas panaikino moters teisę į abortus

JAV Aukščiausiasis Teismas penktadienį panaikino moterų teisę į abortus priimdamas istorinį sprendimą, atšaukiantį pusę amžiaus trukusią konstitucinę apsaugą vienu iš labiausiai visuomenę suskaldžiusių ir aršiausias kovas sukėlusių klausimų Amerikos politiniame gyvenime.

JAV Aukščiausiasis Teismas penktadienį panaikino moterų teisę į abortus priimdamas istorinį sprendimą.<br>AP/Scanpix nuotr.
JAV Aukščiausiasis Teismas penktadienį panaikino moterų teisę į abortus priimdamas istorinį sprendimą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 24, 2022, 6:07 PM, atnaujinta Jun 24, 2022, 6:09 PM

Konservatorių dominuojamas teismas panaikino reikšmingą 1973 metų sprendimą byloje „Roe v. Wade“, įtvirtinusį moterų konstitucinę teisę į abortus visoje šalyje, pareikšdamas, kad dabar atskiros valstijos galės pačios leisti arba uždrausti abortus.

„Konstitucija nesuteikia teisės į abortą; „Roe“ ir „Casey“ bylų sprendimai yra panaikinti, o sprendimų dėl abortų teisė grąžinama žmonėms ir jų išrinktiems atstovams“, – nurodė teismas.

Daugumos nuomone, pasak teisėjo Samuelio Alito, „abortas yra rimta moralinė problema, dėl kurios amerikiečiai laikosi labai prieštaringų požiūrių“.

„Konstitucija nedraudžia kiekvienos valstijos piliečiams reglamentuoti ar drausti abortų“, – teigė jis.

Trys liberalios pakraipos teisėjai nepalaikė sprendimo.

Tikėtina, kad šiuo sprendimu maždaug pusėje iš 50-ies JAV valstijų bus patvirtinti nauji įstatymai, kurie griežtai apribos arba visiškai uždraus abortus ir prilygins juos nusikaltimais, o moterys bus priverstos keliauti didelius atstumus į tas valstijas, kuriose procedūra bus vis dar leidžiama.

Sprendimas atšaukė 1973 metų šalies Aukščiausiojo teismo sprendimą byloje „Roe v. Wade“, teigusį, kad moterys turi teisę į abortą, pagrįstą konstitucine teise į savo kūną.

S. Alito nuomonė iš esmės atspindi jo parengtą daugumos nuomonės projektą dėl abortų, žiniasklaidos nutekintą gegužės pradžioje ir sukėlusį demonstracijas visoje šalyje, privertusias sugriežtinti saugumą Vašingtono centre.

Aplink teismą buvo pastatytos barikados, siekiant sulaikyti lauke susirinkusius protestuotojos, o birželio 8 dieną buvo sulaikytas ginkluotas asmuo, grasinęs konservatyvių pažiūrų Aukščiausiojo Teismo teisėjui Brettui Kavanaugh (Bretui Kavanui) netoli jo namų.

Teismo sprendimas prieštarauja tarptautinei abortus draudžiančių įstatymų švelninimo tendencijai, įskaitant tokiose šalyse kaip Airija, Argentina, Meksika ir Kolumbija, kur Katalikų bažnyčia ir toliau turi didelę įtaką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.