V. Zelenskis G-7 lyderiams: „Dabar ne laikas deryboms“

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį Didžiojo septyneto (G-7) šalių vadovams pareiškė, kad dar neatėjo laikas pradėti derybas su Rusija, Kijevui siekiant įtvirtinti savo pozicijas, pranešė Prancūzijos prezidentūra.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį Didžiojo septyneto (G-7) šalių vadovams pareiškė, kad dar neatėjo laikas pradėti derybas su Rusija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį Didžiojo septyneto (G-7) šalių vadovams pareiškė, kad dar neatėjo laikas pradėti derybas su Rusija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2022, 2:41 PM, atnaujinta Jun 27, 2022, 2:56 PM

„Prezidentas Zelenskis labai aiškiai atsakė, kad dabar ne laikas deryboms. Ukraina derėsis, kai galės tai daryti, t. y. kai iš esmės atstatys savo jėgos pozicijas“, – pareiškė Eliziejaus rūmai po to, kai Ukrainos lyderis vaizdo ryšiu kreipėsi į G-7 viršūnių susitikimo dalyvius.

Reikalauja Rusijos nedelsiant leisti sugrįžti jėga išvežtiems ukrainiečiams

Didžiojo septyneto (G-7) lyderiai pirmadienį pasakė Maskvai, kad ji privalo nedelsdama leisti sugrįžti namo ukrainiečiams, prieš jų valią išvežtiems į Rusiją.

„Reikalaujame, kad Rusija nedelsdama leistų saugiai sugrįžti Ukrainos piliečiams, išvežtiems – dažnai jėga – į Rusiją be jų sutikimo“, – sakoma Vokietijoje susitikusių G-7 lyderių pareiškime.

Lyderiai taip pat pareiškė, kad Rusijai turi leisti išvežti grūdų krovinius iš Ukrainos, siekiant išvengti tolesnio pasaulinės maisto krizės augimo.

„Skubiai raginame Rusiją besąlygiškai nutraukti išpuolius prieš žemės ūkio ir transporto infrastruktūrą ir sudaryti sąlygas laisvam žemės ūkio produkcijos gabenimui iš Ukrainos uostų Juodojoje jūroje“, – sakoma bendrame pareiškime, paskelbtame per aukščiausiojo lygio susitikimą Vokietijoje.

Išreiškė susirūpinimą dėl Rusijos planų perduoti Baltarusijai branduolinių raketų

Šalių vadovai išreiškė „rimtą susirūpinimą“ dėl Rusijos planų artimiausiais mėnesiais perduoti Baltarusijai raketų, galinčių nešti branduolines kovines galvutes.

„Raginame Rusiją elgtis atsakingai ir santūriai“, – sakoma didžiausių industrializuotų pasaulio valstybių lyderių pareiškime.

„Šiuo atžvilgiu reiškiame rimtą susirūpinimą po Rusijos pranešimo, kad ji gali perduoti Baltarusijai raketų su branduoliniais pajėgumais“, – pabrėžiama pareiškime.

Lyderiai taip pat pažadėjo remti Ukrainą Rusijos agresijos akivaizdoje „tiek ilgai, kiek reikės“.

„Toliau teiksime finansinę, humanitarinę, karinę ir diplomatinę paramą ir palaikysime Ukrainą tiek, kiek reikės“, – pareiškė G-7.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.