Rusijai – NATO lyderių verdiktas: įvardijo kaip keliančią didžiausią ir tiesioginę grėsmę Paskelbė apie naują paramos Ukrainai paketą

NATO trečiadienį paskelbė, kad Rusija kelia „didžiausią ir tiesioginę grėsmę“ jos narių taikai ir saugumui.

Jensas Stoltenbergas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jensas Stoltenbergas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-29 16:21, atnaujinta 2022-06-29 18:06

30 narių karinis aljanso pareiškimas, paskelbtas Madride vykstančiame aukščiausiojo lygio susitikime, pabrėžia, kaip smarkiai Rusijos įsiveržimas į Ukrainą pakeitė Europos saugumo padėtį.

Aukščiausiojo lygio susitikime susitarta dėl naujos NATO strateginės koncepcijos, kurioje teigiama, kad Rusija „kelia didžiausią ir tiesioginę grėsmę sąjungininkių saugumui ir taikai bei stabilumui euroatlantinėje erdvėje“.

„Negalime atmesti sąjungininkų suverenumo ir teritorinio vientisumo pažeidimo galimybės“, – teigiama pirmą kartą nuo 2010 metų atnaujintame dokumente.

Siekdami atremti Rusijos keliamą grėsmę, vadovai susitarė sustiprinti savo pajėgas Rytų Europoje.

„Sąjungininkai įsipareigojo mūsų rytiniame flange dislokuoti papildomas tvirtas, vietoje esančias ir kovai pasirengusias pajėgas, kurios, kada ir kur to reikia, bus padidintos nuo esamų kovinių grupių iki brigados dydžio dalinių ir turės patikimą greitai pasiekiamą pastiprinimą, iš anksto dislokuotą įrangą bei sustiprintą vadovavimą ir kontrolę“, – rašoma patvirtintoje NATO viršūnių susitikimo deklaracijoje.

NATO lyderiai pasmerkė Rusijos Ukrainoje vykdomą „siaubingą žiaurumą“ ir taip pat pažadėjo „sustiprinti politinę ir praktinę paramą“ Kyjivui.

Viršūnių susitikimo deklaracijoje teigiama, kad „siaubingas Rusijos žiaurumas sukėlė didžiules žmonių kančias ir masinį gyventojų perkėlimą, neproporcingai paveikusį moteris ir vaikus“.

Pagalba Ukrainai

NATO šalys jau skyrė Ukrainai milijardų dolerių vertės ginklų ir sulaukė prezidento Volodymyro Zelenskio prašymų suteikti daugiau ginkluotės ir paramos.

„Mums reikia daug daugiau modernių sistemų, modernios artilerijos“, – vaizdo ryšiu kreipdamasis į NATO viršūnių susitikimą trečiadienį sakė V. Zelenskis.

Jis pridūrė, kad finansinė parama yra „ne mažiau svarbi nei pagalba ginklais“.

„Rusija vis dar kasdien gauna milijardus ir išleidžia juos karui. Turime daugiamilijardinį deficitą, neturime naftos ir dujų jam padengti“, – sakė V. Zelenskis, pridurdamas, kad Ukrainai gynybai reikia apie 5 mlrd. dolerių per mėnesį.

Jis taip pat paragino taikyti Rusijai sankcijas, „kurios sustabdytų jos galimybes finansuoti karą“.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paskelbė apie naują bendrą neletalinės paramos Ukrainai paketą, įskaitant saugaus ryšio įrangą ir kovos su bepiločiais orlaiviais sistemas.

Pagalba taip pat apims Ukrainos pajėgų mokymą, kad ilguoju laikotarpiu jos galėtų pereiti prie modernesnės vakarietiškos ginkluotės.

Ukraina gali pasikliauti mumis tiek ilgai, kiek reikės“, – sakė J. Stoltenbergas.

Bloko generalinis sekretorius kiek anksčiau pažymėjo, kad aukščiausio lygio susitikimas Madride bus „istorinis ir transformuojantis“ septynis dešimtmečius gyvuojantį Aljansą, bandantį suvaldyti Maskvos įsiveržimo į Ukrainą padarinius.

„Susitinkame iškilus didžiausiai saugumo krizei, kokią esame patyrę nuo Antrojo pasaulinio karo“, – kalbėjo J. Stoltenbergas.

NATO ketina pradėti didžiausią savo gynybos ir atgrasymo pajėgumų pertvarką nuo Šaltojo karo pabaigos, stiprindama savo rytiniame sparne laikomas pajėgas ir smarkiai padidindama greitojo reagavimo pajėgų karių skaičių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.