Apklausa: Škotija nedidele persvara atmestų nepriklausomybę

Ketvirtadienį paskelbta apklausa rodo, kad Škotijos rinkėjai dėl nepriklausomybės tebėra susiskaldę – pasisakantieji prieš atsiskyrimą nuo Jungtinės Karalystės turi „mažiausią persvarą“ prieš tuos, kurie tam pritaria.

Edinburgas,<br>123rf.com nuotr.
Edinburgas,<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2022, 1:23 PM

„Jei rytoj būtų surengtas referendumas, 44 proc. škotų balsuotų „taip“, 46 proc. – „ne“, 10 proc. neapsisprendę“, – sakė laikraščio „The Scotsman“ apklausą atlikusi Savanta ComRes. „Juos pašalinus, 51 proc. balsuotų prieš, 49 proc. už“ nepriklausomybę.

Apklausa atlikta po dviejų dienų, kai Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon pareiškė, jog vietos administracija planuoja surengti referendumą dėl nepriklausomybės 2023 metų spalio 19 dieną. Antradienį Edinburge kreipdamasi į Škotijos parlamentą N. Sturgeon pripažino, kad Škotijai gali trūkti galių surengti balsavimą be Londono pritarimo.

Siekdama užtikrinti teisinį aiškumą, ji prašys Jungtinės Karalystė Aukščiausiojo Teismo nuomonės prieš paklausiant rinkėjų: „Ar Škotija turėtų būti nepriklausoma valstybė?“. Klausimo formuluotė tokia pati, kaip 2014 m., kai 55 proc. škotų balsavo už pasilikimą Jungtinėje Karalystėje, 45 proc. buvo už nepriklausomybę.

N. Sturgeon Škotijos nacionalinė partija teigia, kad JK išstojimas iš Europos Sąjungos po 2016 m. referendumo pakeitė debatus, nes dauguma Škotijos rinkėjų prieštaravo „Brexitui“. N. Sturgeon pabrėžė, kad „konsultacinis referendumas“ vyks tik gavus JK Aukščiausiojo Teismo pritarimą. Aukščiausiasis Teismas patvirtino, kad tai svarstys ir paskirs posėdį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.