J.Bidenas ragina padaryti išimtį iš Senato taisyklių įstatymui dėl teisės į abortą priimti

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį paragino padaryti išimtį iš Senato taisyklių, kad demokratai galėtų priimti įstatymą dėl teisės į abortus ir pakeisti neseniai priimtą Aukščiausiojo Teismo sprendimą.

Joe Bidenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2022, 5:03 PM, atnaujinta Jun 30, 2022, 6:21 PM

Tokia išimtis leistų demokratams priimti įstatymą, įtvirtinantį teisę į abortą, turint dabartinę mažytę daugumą ir nesant respublikonų paramos.

Prezidentas ragina imtis šio neįprasto teisėkūros manevro po to, kai Aukščiausiasis Teismas panaikino dešimtmečius galiojusią federalinę abortų prieinamumo apsaugą.

Pagal Senato taisykles daugumai teisės aktų priimti reikia 60 iš 100 senatorių pritarimo. Tačiau šiuo metu demokratai Senate turi tik 50 balsų, o demokratų persvarą lemia viceprezidentės Kamalos Harris balsas.

Padarius išimtį iš šių taisyklių, naujo teisės akto priėmimui užtektų paprastos daugumos balsų, tačiau daugelis įstatymų leidėjų ir pats J. Bidenas bijo nukrypti nuo tradicijų, nes manoma, kad tokia išimtis yra bet kokios nedidelę balsų persvarą turinčios partijos galių išbandymu.

Aukščiausiojo Teismo sprendimu, kuriuo panaikinta beveik 50 metų galiojusi teisė į abortus pagal 1973 metų teismo sprendimą byloje Roe prieš Wade'ą, panaikinta federalinė abortų prieinamumo apsauga, o atskirų valstijų įstatymų leidėjams suteikta teisė leisti arba apriboti šią procedūrą.

Maždaug pusė iš 50 JAV valstijų jau paruošė įstatymų projektus, griežtinančius abortų tvarką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.