Per šaudynes Kopenhagoje žuvo keli žmonės, įtariamasis sulaikytas

Trys žmonės žuvo ir dar keletas buvo sužeisti per sekmadienį įvykusias šaudynes viename Kopenhagos parduotuvių centre, pranešė Danijos policija.

Kopenhagos prekybos centre aidėjo šūviai, esama nukentėjusiųjų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Kopenhagos prekybos centre aidėjo šūviai, esama nukentėjusiųjų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Kopenhagos prekybos centre aidėjo šūviai, esama nukentėjusiųjų.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Kopenhagos prekybos centre aidėjo šūviai, esama nukentėjusiųjų.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Kopenhagos prekybos centre aidėjo šūviai, esama nukentėjusiųjų.<br> AP/Scanpix nuotr.
Kopenhagos prekybos centre aidėjo šūviai, esama nukentėjusiųjų.<br> AP/Scanpix nuotr.
Kopenhagos prekybos centre aidėjo šūviai, esama nukentėjusiųjų.<br> AP/Scanpix nuotr.
Kopenhagos prekybos centre aidėjo šūviai, esama nukentėjusiųjų.<br> AP/Scanpix nuotr.
Kopenhagos prekybos centre aidėjo šūviai, esama nukentėjusiųjų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kopenhagos prekybos centre aidėjo šūviai, esama nukentėjusiųjų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 3, 2022, 8:10 PM, atnaujinta Jul 4, 2022, 9:07 AM

Pasak pareigūnų, 22 metų danų tautybės įtariamas užpuolikas buvo sulaikytas, bet jo motyvai – neaiškūs.

Manoma, kad šaulys veikė vienas. Jis buvo žinomas policijai, „bet tik kaip antraeilės svarbos asmuo“.

„Jis nebuvo mums gerai žinomas“, – sakė Kopenhagos policijos viršininkas Sorenas Thomassenas per sekmadienį surengtą spaudos konferenciją po retų šaudynių, kurios Danijos sostinėje buvo pirmosios nuo 2015 metų vasario.

Jaunuolis, pasak įvykio liudininkų, ginkluotas dideliu šautuvu, nesipriešino, kai policija jį sulaikė, atvykusi į didelį prekybos centrą „Field's“, esantį tarp miesto centro ir Kopenhagos oro uosto.

„Yra trys žuvę ir keli sužeisti, iš jų trys – kritinės būklės“, – nurodė S. Thomassenas.

Per incidentą buvo nušautas į penktą dešimtį įžengęs vyras ir du jauni asmenys, kurių amžius nebuvo įvardytas.

Socialiniuose tinkluose buvo spėliojama, kad išpuolio motyvai galėjo būti rasistiniai, bet tyrimo vadovas pažymėjo: „Negaliu sakyti, kad šiuo metu turime kažką, kas tai pagrindžia.“

Tačiau policija patvirtino tirianti internete paskelbtus vaizdo įrašus, kuriuos esą matomas įtariamasis, nukreipiantis ginklą sau į galvą.

Vaizdo įrašuose iš įvykio vietos matyti iš pastato bėgantys tėvai, nešantys savo vaikus, ir greitosios pagalbos darbuotojai, išnešantys žmones ant neštuvų.

Panika

Šūviai pasipylė apie 17 val. 30 min. ir sukėlė paniką prekybos centre. Daugelis pirkėjų buvo žmonės, atvykę į britų dainininko Harry Styleso koncertą šalimais esančioje Karališkojoje arenoje, kuris buvo atšauktas.

„Mano dukterys norėjo pamatyti Harry Stylesą. Jos man paskambino ir pasakė, kad kažkas šaudo. Jos buvo restorane, kai tai nutiko“, – naujienų agentūrai AFP pasakojo 53 metų švedas Hansas Christianas Stolzas, atvykęs pasiimti savo vaikų.

„Iš pradžių galvojom, kad žmonės bėga, nes pamatė Harry Stylesą, bet tuomet supratom, kad žmonės apimti panikos... Bėgom, gelbėdamos savo gyvybes“, – sakė jo duktė Cassandra.

H. Stylesas sakė, kad žinia apie išpuolį jį pribloškė.

„Esu susisielojęs kartu su Kopenhagos žmonėmis. Žaviuosi šiuo miestu“, – per tviterį parašė dainininkas. – Sielvartauju dėl aukų, jų šeimų ir visų nukentėjusiųjų. Atsiprašau, kad negalėjome būti kartu. Prašau, rūpinkitės vieni kitais.“

Danijos žiniasklaida citavo įvykio liudininkus, pasakojusius, kad įtariamasis bandė apgauti žmones, pareiškęs, kad jo ginklas netikras, tikėdamasis, kad jie prieis arčiau.

„Jis buvo pakankamas psichopatas, kad imtųsi medžioti žmones, bet jis nebėgo“, – vienas liudininkas sakė visuomeninei televizijai DR.

Danijos žiniasklaida taip pat citavo žmones, sakiusius, kad pasigirdus pirmiems šūviams daugiau kaip 100 žmonių puolė prie prekybos centro išėjimo.

„Matėme, kad daug žmonių staiga pradėjo bėgti išėjimo link, ir tada išgirdom pokštelėjimą“, – televizijai TV2 sakė atakos metu pastate buvusi Thea Schmidt. – Mes irgi išbėgome iš „Field's“.“

Policija ragino pastate esančius žmones palaukti atvykstančių pareigūnų, o kitus ragino nesiartinti prie tos teritorijos.

Teisėsauga taip pat prašė įvykio liudininkus susisiekti su pareigūnais.

„Staiga išgirdom šūvius. Girdėjau 10 šūvių. Mes pabėgom, kad pasislėptume tualete“, – visuomeniniam transliuotojui DR sakė pastate buvusi Isabella. Ji pasakojo, kad dvi valandas išbuvo pasislėpusi prekybos centre.

Kiti liudininkai apibūdino užpuoliką kaip maždaug 1,8 m ūgio vyrą, ginkluotą medžiokliniu šautuvu.

Filmuotoje medžiagoje matyti, kaip pareigūnai išveda įtariamąjį, apvilktą baltu kombinezonu, siekiant išsaugoti DNR pėdsakus.

„Sekmadienio vakarą Danijai smogė žiauri ataka. Žuvo keletas žmonių. Dar daugiau sužeistų. Nekalti žmonės apsipirkinėjo arba buvo atėję pavalgyti“, – sakoma premjerės Mette Frederiksen (Metės Frederiksen) pranešime.

„Mūsų graži ir paprastai itin saugi sostinė akimirksniu pasikeitė“, – pridūrė ji.

Danijos karališkoji šeima parašė siunčianti savo „mintis ir giliausią užuojautą aukoms ir jų artimiesiems, taip pat visiems, paveiktiems šios tragedijos“.

Suomijos premjerė Sanna Marin irgi sakė esanti „smarkiai nuliūdinta, išgirdusi apie sukrečiantį smurto aktą“. Norvegijos premjeras Jonas Gahras Store savo žinutėje nurodė, kad jo „mintys skiriamos aukoms ir jų artimiesiems, taip pat pagalbos darbuotojams, šiuo metu gelbstintiems gyvybes“.

Prieš kiek daugiau nei savaitę Norvegijos sostinėje Osle užpuolikui pradėjus šaudyti netoli vieno gėjų baro žuvo du žmonės, dar 21 buvo sužeistas.

2015 metų vasarį Kopenhagoje per virtinę šaudynių, surengtų islamistų, žuvo du žmonės ir penki buvo sužeisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.