Princas Williamas keičia monarchijos įvaizdį: populiarumu nusileidžia tik karalienei

Jungtinės Karalystės princui Williamui sukako 40 metų. Tai reikšmingas jubiliejus būsimajam monarchui, kuris pastaruoju metu sparčiai įtvirtina savo autoritetą britų karališkojoje šeimoje brėždamas kursą tarp tradicijos ir modernumo.

Princas Williamas su žmona Catherine labai populiarūs britų visuomenėje.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
Princas Williamas su žmona Catherine labai populiarūs britų visuomenėje.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
Princas Williamas su žmona Catherine labai populiarūs britų visuomenėje.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Princas Williamas su žmona Catherine labai populiarūs britų visuomenėje.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 3, 2022, 9:45 PM

Tik karalienė Elizabeth II visuomenėje vertinama labiau nei darni Williamo ir jo žmonos Catherine pora, kuri laikoma monarchijos ateities pavyzdžiu.

„YouGov“ apklausos rodo, kad Williamo, 40-ąjį gimtadienį atšventusio birželio 21-ąją, populiarumas siekia 66 proc., o jo bendraamžės sutuoktinės – 60 procentų.

Williamas toks populiarus, jog daugelis britų netgi nori, kad močiutei mirus jis peršoktų savo tėvą 73 metų princą Charlesą ir taptų karaliumi.

Nuo tada, kai 96 metų valdovė pernai dėl prastos sveikatos ir senatvės pradėjo mažinti savo įsipareigojimus, antrasis eilėje į sostą Williamas tampa vis įtakingesne asmenybe.

Kembridžo kunigaikštis – taip oficialiai tituluojamas Williamas – lydėjo tėvą, kai karalienė gegužę praleido valstybinį Parlamento atidarymą, taip pat svariai prisideda priimant svarbius šeimos sprendimus.

Pranešama, kad Williamas buvo pagrindinis iniciatorius neleisti į sekso skandalus įklimpusiam dėdei princui Andrew dalyvauti tradicinėje Keliaraiščio ordino ceremonijoje šį mėnesį.

„Williamas ir Catherine yra monarchijos ateitis – tai buvo pabrėžta per platininio jubiliejaus pabaigos iškilmes, skirtas rekordiniam Elizabeth II 70 metų valdymui paminėti“, – sakė monarchijos apžvalgininkas Richardas Fitzwilliamsas.

Nuo tada, kai 2017 metais atsisakė greitosios pagalbos sraigtasparnio piloto pareigų, savo laiką Williamas skiria šeimai.

Jis planuoja išsikraustyti iš Londono Kensingtono rūmų į keturių miegamųjų kotedžą Vindzoro pilies teritorijoje į vakarus nuo Londono, kur Elizabeth II praleidžia didžiąją laiko dalį.

Šis žingsnis leis jam suartėti su karaliene ir sustiprinti savo vaidmenį vidinėje šeimos šventovėje.

Vis labiau atsiduodamas karališkosioms pareigoms Williamas taip pat pasiryžęs garantuoti normalų gyvenimą savo trims vaikams: aštuonerių metų princui George’ui, metais jaunesnei princesei Charlotte ir 4 metų princui Louis.

Tai iš dalies lemia jo paties vaikystė, paženklinta tėvų išsiskyrimo traumos ir motinos Dianos mirties per automobilio avariją 1997 m., kai Williamui tebuvo 15 metų.

Motinos pavyzdys akivaizdus – jo pasaulėžiūra modernesnė: sulaužęs karališkųjų tėvų tradicijas jis pats keitė vystyklus ir padeda vyresniesiems vaikams atlikti namų darbus.

Princas nori tęsti Dianos darbus – padėti pažeidžiamiausiems visuomenės nariams.

Anot kelių knygų apie monarchiją autoriaus Marco Roche’o, Williamą suformavo tradiciniai sekmadienio pietūs su karaliene Vindzore, kai jis mokėsi netoliese esančiame elitiniame Itono koledže.

„Vienas Williamo turtų – galbūt dėl motinos įtakos – didelis jautrumas aplinkai“, – pridūrė M.Roche’as.

Princas nedaug kalba apie tai, kas vyksta už rūmų sienų, tačiau gynė karališkąją šeimą, kai jo brolis Harry su savo žmona amerikiete Meghan davė šokiruojantį interviu JAV televizijai, kuriame apkaltino šeimos narius rasizmu.

Williamas griežtai paneigė tokius kaltinimus ir, kaip pranešama, jo santykiai su Harry yra įtempti.

Bet Williamas pripažįsta, kad reikia modernizuoti šimtmečių senumo instituciją, kad ji išliktų po Elizabeth II ir atremtų respublikonizmo jėgas, kurios stipresnės tarp jaunesnės kartos atstovų.

„Vienas dalykų, kurie ypač rūpi Williamui, – monarchijos įvaizdis ir tai, kaip ji žengia į priekį“, – sakė R.Fitzwilliamsas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.