Uzbekų prezidentas: neramumai Karakalpakijos respublikoje pareikalavo aukų

Uzbekistano prezidentas sekmadienį paskelbė apie civilių gyventojų ir teisėsaugos darbuotojų žūtis per neramumus šalies autonominėje Karakalpakijos respublikoje, kur du vakarus iš eilės vyko antivyriausybiniai protestai dėl siūlymo perrašyti konstituciją.

Uzbekistane protestų krečiamame regione paskelbta nepaprastoji padėtis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Uzbekistane protestų krečiamame regione paskelbta nepaprastoji padėtis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-03 08:56, atnaujinta 2022-07-03 15:58

„Deja, yra žuvusių civilių ir teisėsaugos pareigūnų“, – teigė Šavkatas Mirzijojevas sakydamas kalbą Karakalpakijos respublikoje.

Prezidentą cituoja jo spaudos tarnyba platformoje „Telegram“. Š. Mirzijojevas nenurodė konkretaus aukų skaičiaus ir nedetalizavo jų mirties priežasčių.

Uzbekistanas šeštadienį paskelbė mėnesio trukmės nepaprastąją padėtį Karakalpakijos respublikoje.

Šios priemonės, pasak prezidento spaudos sekretoriaus, imtasi siekiant „užtikrinti piliečių saugumą, apsaugoti jų teises ir laisves (bei) atkurti teisėtvarką“ teritorijoje.

Uzbekistano prezidentas šeštadienį atvyko į Karakalpakijos respubliką ir pažadėjo, kad bus atsisakyta siūlomų konstitucijos pataisų, kurios sumažintų regiono autonomiją.

Šalies tarnybos šeštadienį pranešė sulaikiusios „masinių riaušių organizatorius“, bandžiusius užimti administracinių pastatų administracinėje sostinėje Nukuse, kurią supurtė reti protestai dėl siūlymo perrašyti konstituciją.

Penktadienį Karakalpakijos respublikoje tūkstančiai žmonių žmonių išėjo į šio regiono sostinės gatves, kai buvo paskelbtas Uzbekijos konstitucijos pataisų projektas. Dėl šios konstitucijos reformos artimiausiais mėnesiais gali būti surengtas referendumas.

Pastarąją savaitę šioje teritorijoje buvo apribota interneto prieiga, o bent viena privati žiniasklaidos priemonė ištrynė straipsnį apie Karakalpakijos respublikos statuso pakeitimus netrukus po jo paskelbimo.

Vakarinis Karakalpakijos regionas, turintis 2 mln. gyventojų, buvo ištiktas krizės dėl Aralo jūros džiūvimo. Buvęs ketvirtas pagal dydį ežeras pasaulyje smarkiai susitraukė dėl Sovietų Sąjungos žemės ūkio politikos, kai Aralo jūrą maitinančių upių vandenys buvo nukreipti į kitus regionus.

Uzbekistanas, kuriame gyvena apie 35 mln. žmonių, yra daugiausiai gyventojų turinti valstybė musulmoniškoje Centrinėje Azijoje.

Be Karakalpakijos statuso pakeitimų, konstitucijos pataisomis taip pat ketinama įvesti septynerių metų prezidento kadenciją. Tai būtų paranku autoritariniam lyderiui Š. Mirzijojevui, ir susidarytų padėtis, panaši į buvusią valdant jo pirmtakui ir mentoriui Islamui Karimovui.

Š. Mirzijojevas praeitais metais buvo perrinktas su kampanijos šūkiu „Naujasis Uzbekistanas“, bet kritikai kaltina Taškentą dėl blogėjančios žmogaus teisių padėties vykdant ekonomikos ir socialines reformas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį