Švedija ir Suomija sėdo prie derybų stalo su NATO dėl prisijungimo prie Aljanso

Švedijos ir Suomijos užsienio reikalų ministrai pirmadienį sėdo prie derybų stalo su NATO dėl oficialaus prisijungimo prie Aljanso proceso pradžios – istorinio žingsnio, kurį paskatino Rusijos karas Ukrainoje.

NATO vėliava.<br>AFP/Scanpix nuotr.
NATO vėliava.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2022, 1:56 PM

Derybos, kurias veda Švedijos užsienio reikalų ministrė Ann Linde ir Suomijos diplomatijos vadovas Pekka Haavisto, tapo įmanomos NATO narei Turkijai praėjusią savaitę atsisakius prieštaravimų dėl šių Šiaurės šalių narystės.

Tikimasi, kad antradienį 30 NATO valstybių narių ambasadoriai pasirašys Švedijos ir Suomijos stojimo protokolus. Tai duos pradžią kelis mėnesius truksiančiam laikotarpiui, per kurį Aljanso šalys turės ratifikuoti jų narystę.

Švedija ir Suomija istoriškai laikėsi neprisijungimo politikos, bet vasarį Rusijos pradėtas karas Ukrainoje pakeitė švedų ir suomių politikų bei visuomenių nuomonę dėl narystės Aljanse.

Buvo tikimasi greito šių valstybių prisijungimo prie Aljanso, tačiau gegužę Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas atsisakė pritarti jų stojimui ir apkaltino Šiaurės valstybes teikiant prieglobstį kurdų kovotojams bei palaikant „terorizmą“.

R. T. Erdoganas taip pat pareikalavo panaikinti ginklų prekybos embargą, įvestą 2019 metais dėl Ankaros karinės kampanijos Sirijoje.

Atrodo, kad 10 punktų memorandume, kurį visos trys šalys pasirašė antradienį NATO viršūnių susitikimo kuluaruose, atsižvelgta į Turkijos susirūpinimą keliančius klausimus.

Galiausiai Turkijos vadovas pritarė naujų narių priėmimui ir surengė šiltą susitikimą su JAV prezidentu Joe Bidenu, po kurio buvo duotas pažadas parduoti naujų naikintuvų Ankarai.

Tačiau R. T. Erdoganas perspėjo Švediją ir Suomiją, kad dar gali blokuoti jų stojimą į NATO, jeigu jos neįgyvendins naujo susitarimo su Ankara.

Praėjusią savaitę Madride vykusiame NATO viršūnių susitikime JAV vadovaujamas aljansas oficialiai pakvietė Šiaurės šalis prisijungti prie 30 valstybių bloko.

Švedijos URM vadovė A. Linde tviteryje parašė, kad pirmadienį vyksta į Briuselį į derybas NATO būstinėje, o antradienį dalyvaus ambasadorių protokolų pasirašymo ceremonijoje.

Vienas Suomijos diplomatas patvirtino, kad P. Haavisto taip pat yra atvykęs į Belgijos sostinę deryboms ir antradienio ceremonijai.

Antradienį abu užsienio reikalų ministrai turi surengti spaudos konferenciją drauge su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.