Uzbekistane per praėjusios savaitės protestus žuvo 18 žmonių

Uzbekistano prokuratūra pirmadienį pranešė, kad per neramumus šalies autonominėje Karakalpakijos respublikoje, kur du vakarus iš eilės vyko antivyriausybiniai protestai dėl siūlymo perrašyti konstituciją, žuvo 18 žmonių.

Protestas Uzbekistane.<br>„Twitter“ nuotr.
Protestas Uzbekistane.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2022, 1:43 PM

Pagal siūlytas konstitucijos pataisas būtų sumažinta regiono autonomija.

Karakalpakijos administraciniame centre Nukuse „18 žmonių mirė nuo rimtų sužeidimų, patirtų per masinius neramumus“, sakė valstybinės prokuratūros pareigūnas Abroras Mamatovas. Jį citavo Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“.

A. Mamatovas kalbėjo trumpoje spaudos konferencijoje. Joje Nacionalinės gvardijos atstovas sakė, kad per neramumus buvo sužeisti 243 žmonės ir kad 94 iš jų buvo hospitalizuoti.

Uzbekistano prezidentas Shavkatas Mirziyoyevas jau atšaukė konstitucijos pataisų projektus, numačiusius Karakalpakijos apsisprendimo teisės panaikinimą.

Neramumai yra kol kas didžiausias iššūkis 64 metų Sh. Mirziyoyevo valdymui. Prezidento postą tuomet premjeras Sh. Mirziyoyevas perėmė 2016-aisiais, mirus ilgai valdžiusiam jo globėjui Islamui Karimovui.

Sekmadienį Sh. Mirziyoyevas antrą kartą per dvi dienas atvyko į Karakalpakiją. Jis apkaltino protestų organizatorius „prisidengiant melagingais šūkiais“ ir bandant „užgrobti vietos valdžios institucijų pastatus“.

Uzbekistano parlamentas nubalsavo už tai, kad būtų dar 10 dienų – iki liepos 15-osios – pratęstas viešų diskusijų apie konstitucijos projektą periodas, pirmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė parlamentaras Boburas Bekmurodovas.

Karakalpakijos konstitucinė teisė atsiskirti nuo Uzbekistano yra susitarimo, kurį šis regionas ir centrinė vyriausybė Taškente sudarė subyrėjus Sovietų Sąjungai, palikimas.

Autoritarinė vyriausybė niekad neatrodė pritarianti tokiai perspektyvai.

Pagal vieną pataisą, turinčią likti projekte, prezidentai galės dirbti septynerių metų kadencijas ir tai tiesiogiai naudinga Sh. Mirziyoyevui, 2021 metų spalį įveikusiam simbolinius varžovus ir užsitikrinusiam antrą penkerių metų kadenciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.