A. Blinkenas Balyje surengs retas derybas su Kinijos užsienio reikalų ministru

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas šią savaitę Balyje įvyksiančios regiono konferencijos kuluaruose surengs retą susitikimą su Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi, antradienį pranešė JAV Valstybės departamentas.

Antony Blinkenas ir Wang Yi.<br>AP/Scanpix nuotr.
Antony Blinkenas ir Wang Yi.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2022, 4:33 PM, atnaujinta Jul 5, 2022, 5:09 PM

Wang Yi ir A. Blinkenas praėjusį kartą buvo susitikę spalį. Indonezijai priklausančioje kurortinėje Balio saloje jie susės prie derybų stalo per Didžiojo dvidešimtuko (G-20) ministrų susitikimą.

Susitikimas rengiamas JAV prezidentui Joe Bidenui viliantis artimiausiomis savaitėmis pasikalbėti su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu, nuo COVID-19 pandemijos pradžios nevykdavusiu į užsienį.

JAV Valstybės departamentas nurodė, kad A. Blinkenas taip pat surengs derybas su kitais pareigūnais, įskaitant kolegą iš Indonezijos, o šeštadienį nuvyks į JAV sąjungininką Tailandą. Šis jo vizitas turėjo įvykti pernai, bet buvo atšauktas dėl COVID-19 protrūkio JAV diplomatijos vadovo delegacijoje.

JAV ir Kinijos susitikimai kažkada būdavo įprasti, bet dėl pandemijos ir tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų kilusios įtampos kone visiškai nutrūko.

A. Blinkenas ir J. Bideno nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas 2021 metų kovą Aliaskoje surengė susitikimą su kolegomis iš Kinijos, bet per jį kilo konfrontacija, kinų pareigūnai viešai priekaištavo Jungtinėms Valstijoms.

Tačiau nuo praėjusio mėnesio atrodo, kad derybos ima dažnėti. J. Sullivanas birželį Liuksemburge susitiko su Kinijos aukšto rango diplomatu Yang Jiechi, o abiejų šalių gynybos vadovai kalbėjosi vienos konferencijos Singapūre kuluaruose.

Kovo mėnesį J. Bidenas telefonu kalbėjosi su Xi Jinpingu, daugiausia apie Ukrainą. JAV smerkė Pekino paramą Rusijai, bet nepareiškė matančios materialinę paramą invazijai.

Praėjusį kartą A. Blinkeno ir Wang Yi derybos įvyko spalio mėnesį Romoje.

Pastaruoju metu JAV vis labiau nerimauja dėl Taivano. J. Bidenas yra pažadėjęs ginti šią savarankišką salą, jei Kinija, laikanti ją savo teritorijos dalimi, į ją įsiveržtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?