Alžyras mini 60-ąsias nepriklausomybės nuo Prancūzijos metines

Alžyras antradienį mini savo nepriklausomybės nuo Prancūzijos 60-ąsias metines – visoje šalyje vyksta šventiniai renginiai, po daugelio metų pertraukos organizuojamas pirmas karinis paradas, malonės sulauks 14 tūkst. kalinių.

Alžyras mini 60-ąsias nepriklausomybės nuo Prancūzijos metines.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Alžyras mini 60-ąsias nepriklausomybės nuo Prancūzijos metines.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2022, 4:43 PM

Alžyro nepriklausomybė buvo paskelbta 1962 metų liepos 5 dieną, po 132 metus trukusio prancūzų kolonijinio valdymo ir žiauraus septynerių metų karo, pareikalavusio mažiausiai 1,5 mln. gyvybių. Iki šiol dėl šio karo Alžyro ir Prancūzijos santykiuose tebetvyro įtampa.

„Naujosios eros šlovės diena“ – toks yra oficialus šventės, kurios metu vyks koncertai, sporto renginiai, paskaitos ir apie karo baisumus pasakojančių nuotraukų parodos, šūkis.

Miestai pasipuošė Alžyro vėliavomis ir karo didvyrių portretais, o per garsiakalbius aikštėse skamba patriotinės dainos.

Buvęs Alžyro prezidentas Abdelazizas Bouteflika buvo atsisakęs karinių paradų, tačiau jo įpėdinis Abdelmadjidas Tebboune'as atnaujino šią tradiciją jubiliejinės sukakties proga.

Karinė galia demonstruojama tarp Alžyro ir Maroko augant įtampai dėl ginčijamo Vakarų Sacharos regiono.

A. Tebboune turėtų pasakyti kalbą apie konsultacijas su politiniais lyderiais, kurias jis rengė pastaraisiais mėnesiais. Į konsultacijas nebuvo pakviesti opozicijos veikėjai ir 2019 metų prodemokratinių protestų, padėjusių nuversti A. Boutefliką, dalyviai.

Pirmadienį prezidentas pasirašė dekretus dėl malonės suteikimo tūkstančiams kalinių, nurodydamas sveikatos problemų turinčius kalinius paleisti į laisvę arba sušvelninti jiems skirtas bausmes.

Kol kas neaišku, ar tarp paleidžiamų asmenų bus politinių kalinių, judėjimo „Hirak“ protestų dalyvių.

Alžyro nepriklausomybės minėjimo renginiuose antradienį turėtų dalyvauti palestiniečių prezidentas Mahmoudas Abbasas, palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ lyderis, Tuniso, Nigerio, Kongo ir Etiopijos prezidentai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.