MI5 ir FTB vadovai perspėjo apie Kinijos keliamas grėsmes

Per retą bendrą pasisakymą Didžiosios Britanijos žvalgybos tarnybos būstinėje Londone MI5 ir Federalinio tyrimų biuro (FTB) vadovai trečiadienį perspėjo apie Kinijos komercinį šnipinėjimą Vakaruose.

MI5 generalinis direktorius Kenas McCallumas ir FTB direktorius Christopheris Wray'us susitinka MI5 būstinėje Londono centre.<br>AP/Scanpix nuotr.
MI5 generalinis direktorius Kenas McCallumas ir FTB direktorius Christopheris Wray'us susitinka MI5 būstinėje Londono centre.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-07 07:54

Kalbėdami Temzės rūmų valdininkų ir verslo vadovų auditorijai, MI5 generalinis direktorius Kenas McCallumas ir FTB direktorius Chrisas Wray sakė, kad Kinijos šnipų keliama grėsmė yra svarbiausia abiejose šalyse ir tik didėja.

K. McCallumas sakė, kad Didžiosios Britanijos vidaus žvalgybos tarnyba MI5 smarkiai išplėtė savo operacijas, orientuotas į Kiniją. „Šiandien atliekame septynis kartus daugiau tyrimų nei 2018 metais, – sakė jis. – Planuojame, kad jų padaugės vėl tiek pat, tuo pačiu dedame reikšmingas pastangas prieš slaptas Rusijos ir Irano grėsmes“. Pasak jo, Kinijos žvalgyba lėtai ir kantriai ieško šaltinių ir prieigos prie informacijos, ir tik nedaugelis taikinių pripažino save tokiais. „Priešiška veikla vyksta Jungtinės Karalystės teritorijoje tiesiog dabar“, – sakė jis.

Ch. Wray sakė, kad Kinijos grėsmė yra „sudėtingas, ilgalaikis ir didelio masto pavojus“ tiek Jungtinėms Valstijoms, tiek Britanijai, taip pat kitoms sąjungininkėms. Kinija „pasirengusi pavogti jūsų technologijas, kad ir kas tai būtų jūsų pramonėje, ir panaudoti jas, kad pakirstų jūsų verslą ir dominuotų jūsų rinkoje“, – sakė Ch. Wray.

Abu taip pat perspėjo, kad Kinijos invazija į Taivaną, kurį Pekinas laiko atsiskyrusia provincija, labai sutrikdytų pasaulio prekybą ir pramonę. Jiedu paragino įmones išlikti budriomis ir pranešti apie galimas grėsmes. „Kinijos komunistų partija domisi mūsų demokratinėmis, žiniasklaidos ir teisinėmis sistemomis. Deja, ne tam, kad pasektų jų pavyzdžiu, o kad pasinaudotų jomis ir pasipelnytų“, – sakė K. McCallumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.