Japonijos premjeras F. Kishida pasmerkė buvusio lyderio Sh. Abe nužudymą

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida sakė, kad jam „stinga žodžių“ kalbant apie buvusio premjero Shinzo Abe nužudymą anksčiau penktadienį, bet pažadėjo, kad šalies demokratija „niekada nepasiduos smurtui“.

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida.<br>AP/Scanpix nuotr.
Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2022, 2:01 PM, atnaujinta Jul 8, 2022, 6:06 PM

„Meldžiausi, kad jo gyvybė būtų išgelbėta, bet nepaisant to sužinojau“ apie buvusio lyderio mirtį, žurnalistams sakė pastebimai susijaudinęs F. Kishida.

„Tai iš tikrųjų apgailėtina. Man stinga žodžių. Reiškiu nuoširdžią užuojautą ir siunčiu maldas, kad jo siela ilsėtųsi ramybėje“, – pridūrė premjeras.

Sh. Abe yra iki šiol ilgiausiai premjero poste dirbęs japonų politikas, 2020 metais priverstas atsistatydinti dėl sveikatos priežasčių.

Anksčiau penktadienį jis buvo pašautas per vieną kampanijos renginį vakarinėje Naros prefektūroje prieš sekmadienį vyksiančius parlamento aukštųjų rūmų rinkimus ir galiausiai mirtinai nukraujavo ligoninėje.

„Per šį rinkimų laikotarpį buvo įvykdytas pasibjaurėtinas ir barbariškas aktas, atėmęs buvusio ministro pirmininko Abe gyvybę. Tai neatleistina. Dar kartą tai kuo griežčiausiai smerkiame“, – pabrėžė F. Kishida.

Rinkimų procesas bus tęsiamas laikantis „visapusių ir nuodugnių priemonių“ saugumui užtikrinti, pridūrė F. Kishida, valdančiosios Liberalu demokratų partijos (LDP) lyderis. Šiai partijai priklausė ir Sh. Abe.

„Neabejotinai privalome ginti laisvus ir sąžiningus rinkimus, kurie yra demokratijos pagrindas. Rytoj tęsime mūsų rinkimų kampaniją kaip planuota, tvirtai įsitikinę, kad niekada nenusileisime smurtui“, – pridūrė F. Kishida.

Sh. Abe „prisiėmė didelę atsakomybę kaip ministras pirmininkas aštuonerius metus ir aštuonis mėnesius“ – ilgiausiai per pastarųjų dešimtmečių Japonijos istoriją, kalbėjo dabartinis vyriausybės vadovas.

„Jis vedė šalį esant sudėtingai vidaus ir tarptautinei padėčiai, kliaudamasis savo išskirtine lyderyste ir gebėjimu vadovauti“, – sakė F. Kishida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.