Šri Lankos sostinėje padegtas premjero namas

Šri Lankos sostinėje Kolombe minia šeštadienį šturmavo premjero Ranilo Wickremesinghe namą ir jį padegė, pranešė policija ir vyriausybės vadovo biuras.

 Protestas Šri Lankoje.<br>Pacific Press/PACIFIC PRE/SIPA/Scanpix nuotr.
 Protestas Šri Lankoje.<br>Pacific Press/PACIFIC PRE/SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2022, 7:26 PM

„Protestuotojai įsibrovė į ministro pirmininko Ranilo Wickremesinghe privačia rezidenciją ir ją padegė“, – sakoma kanceliarijos pranešime.

Anksčiau šeštadienį didelį spaudimą patiriantis Šri Lankos prezidentas Gotabaya Rajapaksa pabėgo iš savo oficialios rezidencijos, o dėl beprecedentės ekonomikos krizės įtūžę protestuotojai, reikalaujantys lyderio atsistatydinti, prezidentūrą šturmavo ir užėmė.

R. Wickremesinghe vėliau paskelbė, jog yra linkęs priimti opozicijos partijų raginimą atsistatydinti, kad būtų galima suformuoti naują vienybės vyriausybę.

Šri Lankoje neramumus kursto ištisus mėnesius besitęsiantis maisto produktų ir degalų stygius, dažni elektros tiekimo sutrikimai ir didelė infliacija, išsekus užsienio valiutos atsargoms, reikalingoms gyvybiškai svarbių prekių importui.

Šeštadienį į sostinę Kolombą vyko daugybė žmonių, ketinančių dalyvauti naujoje demonstracijoje.

Policija atšaukė penktadienį paskelbtą įsaką dėl komendanto valandos įvedimo, kai opozicijos partijos, žmogaus teisių aktyvistai ir advokatų asociacija pagrasino paduoti į teismą policijos vadovą.

Tūkstančiai protestuotojų prieš vyriausybę nepaisė nurodymo likti namuose ir netgi privertė geležinkelių tarnybas skirti jiems traukinių nuvažiuoti į Kolombe šeštadienį vyksiantį mitingą, sakė pareigūnai.

Šalia G. Rajapaksos biuro ant jūros kranto įsikūrę protestuotojai reikalavo, kad prezidentas atsistatydintų dėl jo vyriausybės netinkamo krizės valdymo.

Penktadienį į Kolombą autobusais taip pat buvo vežami automatais ginkluoti kariai, turintys sustiprinti prezidentūros apsaugą.

Tarnybos nurodė, kad prezidento apsaugos operacijai sutelkta beveik 20 tūkst. karių ir policininkų.

Šri Lanka paskelbė neturinti galimybių grąžinti 51 mlrd. dolerių (50 mlrd. eurų) užsienio skolų ir veda derybas su Tarptautiniu valiutos fondu dėl pagalbos paketo.

G. Rajapaksos šalininkams gegužę užpuolus taikių protestuotojų stovyklą šalia prezidentūros šalyje įsiplieskė dideli neramumai, per kuriuos jau žuvo devyni žmonės ir šimtai buvo sužeisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.