PAR per šaudynes dviejuose baruose žuvo 19 žmonių

Pietų Afrikos Respublikoje per dvejas šaudynes baruose – netoli Johanseburgo esančiame mieste ir kitoje rytinėje šalies dalyje esančioje įstaigoje – žuvo 19 žmonių, sekmadienį pranešė policijos pareigūnai. 

Pietų Afrikos Respublikoje netoli Johanesburgo esančiame Soveto miestelyje per šaudynes viename bare žuvo 14 žmonių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pietų Afrikos Respublikoje netoli Johanesburgo esančiame Soveto miestelyje per šaudynes viename bare žuvo 14 žmonių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2022, 10:48 AM, atnaujinta Jul 10, 2022, 3:20 PM

Per išpuolį Soveto mieste 15 žmonių žuvo, kai taksi mikroautobusu atvažiavę ginkluoti užpuolikai pradėjo šaudyti į atsitiktinius žmones, kurie linksminosi bare.

Policija pranešė apie dar keturių žmonių žūtį rytiniame Pitermaricburgo mieste, kai į barą įsivežę du vyrai pradėjo šaudyti į lankytojus. Dar aštuoni asmenys buvo sužeisti. 

Šaltiniai policijoje sakė, kad pareigūnai kol kas negali pasakyti, ar dvejos šaudynės yra kaip nors susijusios, tačiau tarp jų pastebima tam tikrų panašumų.

Sovete, didžiausiame Johanesburgo priemiestyje, esančiame į pietvakarius nuo Pietų Afrikos ekonominės sostinės, pareigūnai į įvykio vietą buvo iškviesti netrukus po vidurnakčio.

„Mums atvykus, 12 žmonių buvo negyvi, su šautinėmis žaizdomis“, – naujienų agentūrai APF sakė vietos policijos pareigūnė Nonhlanhla Kubheka.

Ji pridūrė, kad dar 11 žmonių buvo nuvežti į ligoninę, trys iš jų ligoninėje netrukus mirė.

Kol kas jokios informacijos apie užpuolikus nėra.

„Niekas nebuvo suimtas. Pareigūnai tebėra įvykio vietoje. Jie [užpuolikai] atėjo ir šaudė į besilinksminančius žmones“, – sakė Orlando policijos nuovados Soveto rajone vadovė N. Kubheka.

Šimtai žmonių sekmadienį stovėjo prie policijos užtvarų, pareigūnams atliekant įvykio tyrimą, sakė AFP žurnalistai. Prie įstaigos, kur įvyko nelaimė, buvo galima pamatyti tik nedidelį plakatą, kuriame buvo nurodytos alaus kainos bare.

Ankstesnis incidentas

Pitermaricburgo policijos atstovas Nqobile Gwala pranešė, kad keturi žmonės žuvo ir aštuoni buvo sužeisti per šaudynes vietos bare, įvykusias maždaug 20 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Du atvažiavę vyrai įėjo į barą, „pradėjo atsitiktinai šaudyti į lankytojus“, o paskui pabėgo, nurodė pulkininkas leitenantas N. Gwala.

„Iš viso buvo nušauta 12 žmonių. Du žmonės žuvo įvykio vietoje, o kiti du mirė ligoninėje, – sakė pareigūnas. – Dar aštuoni  patyrė sužaėlojimų ir tebėra ligoninėje.“

Žuvusiųjų amžius siekia nuo 30 iki 45 metų.

Šie išpuoliai įvykdyti po kruvinų praėjusios liepos riaušių, masinio plėšikavimo ir įstaigų padeginėjimo,  kai žuvo per 350 žmonių ir dar keli tūkstančiai buvo suimta. Tai buvo didžiausi neramumai PAR nuo apartheido panaikinimo.

Didžiausi neramumumai vyko Johansburge ir rytinėje Kvazulu Natalio provincijoje, kur žmonės protestavo teismo sprendimą pasiųsti už grotų buvusį prezidentą Jacobą Zumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.