Japonijos premjeras „drastiškai“ didins išlaidas gynybai

Japonija ateinančiais metais smarkiai didins savo karinius pajėgumus. Jis norįs „drastiškai sustiprinti“ šalies gynybą, pirmadienį pareiškė ministras pirmininkas Fumio Kishida, kurį cituoja naujienų agentūra „Kyodo“. Jo valdančioji Liberaldemokratų partija (LDP) iškovojo aiškią pergalę sekmadienį vykusiuose aukštesniųjų parlamento rūmų rinkimuose.

Fumio Kishida.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Fumio Kishida.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2022, 11:42 AM

Dėl Rusijos invazijos į Ukrainą, augančių Kinijos galios siekių ir Šiaurės Korėjos branduolinės bei raketų programos partija nori šalies gynybos biudžetą padidinti iki 2 proc. ar dar daugiau bendrojo vidaus produkto (BVP).

F. Kishida sakė, kad tęs penktadienį nušauti savo pirmtako Shinzo Abės darbus. Tarp jų yra pacifistinės pokario konstitucijos pakeitimas. Sh. Abė norėjo konstitucijoje įtvirtinti vadinamųjų savigynos ginkluotųjų pajėgų egzistavimą.

Konstitucijos pataisų šalininkų stovykla dabar turi tam reikalingą dviejų trečdalių balsų daugumą. Be koalicijos partijų už jas yra ir dvi konservatyvios opozicinės partijos. Sh. Abė tikino, kad Japonijos konstitucija neatitinka nepriklausomos šalies konstitucijos, nes ji 1946-aisiais buvo primesta tuometinės okupantės JAV. Šiandien JAV yra Japonijos saugumo garantas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu