Jungtinės Karalystės konservatoriai rengia pirmą naujo ministro pirmininko rinkimų balsavimą

Jungtinės Karalystės valdančioji Konservatorių partija trečiadienį turi sutrumpinti aštuonių kandidatų, siekiančių pakeisti ministrą pirmininką Borisą Johnsoną, sąrašą, augant pasipiktinimui dėl įtariamų nešvarių triukų.

Aštuoni kandidatai į naujo Jungtinės Karalystės konservatorių partijos lyderio bei šalies premjero postą: Liz Truss, Rishi Sunakas, Penny Mordaunt, Nadhimas Zahawi, Tomas Tugendhatas, Suella Braverman, Jeremy'is Huntas, Kemi Badenoch.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Aštuoni kandidatai į naujo Jungtinės Karalystės konservatorių partijos lyderio bei šalies premjero postą: Liz Truss, Rishi Sunakas, Penny Mordaunt, Nadhimas Zahawi, Tomas Tugendhatas, Suella Braverman, Jeremy'is Huntas, Kemi Badenoch.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 13, 2022, 2:21 PM

B. Johnsonas, kurio įpėdinis turi būti paskelbtas rugsėjo 5 dieną, trečiadienį turi dalyvauti vienoje iš paskutinių savo atsakinėjimo į klausimus Bendruomenių Rūmuose sesijų, blokavęs opozicijoje esančių leiboristų bandymą išvaryti jį greičiau.

Leiboristų partija siekė trečiadienį priversti Bendruomenių Rūmus balsuoti dėl nepasitikėjimo B. Johnsono darbu ministro pirmininko poste ir įrodinėjo, kad JK nelabai gali sau leisti dar savaites torių vidaus kovų, susidurdama su pragyvenimo krize ir tokiais iššūkiais kaip karas Ukrainoje.

Tačiau vyriausybė atsisakė skirti laiko debatams dėl šio pasiūlymo. Konstitucijos ekspertai šį žingsnį pavadino beprecedenčiu.

B. Johnsonas praėjusią savaitę buvo priverstas pasitraukti iš Konservatorių partijos vadovo posto, dėl virtinės skandalų kilus stulbinamam maištui ministrų kabinete. Tarp dešimčių atsistatydinusių ministrų kabineto narių buvo ir tuometinis iždo kancleris Rishi Sunakas.

Tai buvo įspūdingas nuopuolis B. Johnsonui, 2019 metų gruodį triuškinamai laimėjusiam rinkimus ir vos po mėnesio išvedusiam JK iš Europos Sąjungos, prieš smogiant koronaviruso pandemijai.

Konservatorių parlamentarai turi balsuoti dėl aštuonių kandidatų, likusių po pradinės atrankos antradienį. Rezultatas turėtų būti paskelbtas trečiadienį maždaug 16 val. Grinvičo (19 val. Lietuvos) laiku.

Nesurinkusieji bent 30 balsų bus išbraukti iš sąrašo. Šią ir kitą savaitę įvyks virtinė tolesnių balsavimų, kol sąraše liks tik du pretendentai.

Partija siekia užbaigti parlamentinį rinkimų etapą iki įstatymų leidėjų vasaros atostogų, prasidėsiančių liepos 21 dieną. Tuomet du galutiniai kandidatai likusią vasarą agituos visoje šalyje. Galiausiai nugalėtoją išrinks partijos nariai visoje šalyje; naujasis lyderis turėtų būti įvardytas rugsėjo 5 dieną, kai po atostogų grįš Bendruomenių Rūmų nariai.

Nors pats B. Johnsonas sako, kad nesivels į politines kovas, likę jo šalininkai negailestingai kritikavo favoritą R. Sunaką ir vienijosi aplink dešiniojo sparno užsienio reikalų sekretorę Liz Truss.

R. Sunako stovykla neigė organizavusi sąmokslą silpnesnių kandidatų pozicijoms sustiprinti viliantis iki partijos narių balsavimo nušalinti stipresnius varžovus, tokius kaip L. Truss.

Susisiekimo sekretorius Grantas Shappsas, kuris pasitraukė iš varžybų ir parėmė R. Sunaką, taip pat nesutiko su teiginiais, kad jo kandidatas buvo „socialistų kancleris“, nes prižiūrėjo didžiulį paramos paketą pandemijos metu.

Dabar R. Sunakas akcentuoja būtinybę subalansuoti biudžetą, priešingai varžovų pažadėtam mokesčių apkarpymui, sukėlusiam Anglijos banko ir nepriklausomų ekonomistų susirūpinimą.

R. Sunakas antradienį atsidūrė kandidatų sąrašo priekyje, aplenkęs buvusią gynybos sekretorę Penny Mordaunt, L. Truss ir parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininką Tomą Tugendhatą.

Aštuonių kandidatų sąrašą užbaigia buvusi lygių galimybių ministrė Kemi Badenoch, dabartinis iždo kancleris Nadhimas Zahawi, buvęs sveikatos apsaugos sekretorius Jeremy Huntas ir generalinė prokurorė Suella Braverman.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.