Kremliaus kritikui I. Jašinui skirtas ikiteisminis kalinimas

Maskvos teismas trečiadienį skyrė dviejų mėnesių ikiteisminį kalinimą Kremliaus kritikui Iljai Jašinui, vienam paskutiniųjų Rusijoje dar pasilikusių opozicijos veikėjų, kuriam iškelta baudžiamoji byla dėl Ukrainoje kovojančios Rusijos kariuomenės „diskreditavimo“.

 Ilja Jašinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Ilja Jašinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 13, 2022, 6:20 PM, atnaujinta Jul 13, 2022, 6:54 PM

Basmano rajono teismo teisėja Natalija Dudar nutarė, kad I. Jašinas turi liktu už grotų iki rugsėjo 12 dienos. Maskvos miesto tarybos nariui ir balsingam Kremliaus kritikui gresia iki 10 metų nelaisvės už „melagingos informacijos“ apie ginkluotąsias pajėgas skleidimą.

„Nebijokite šių niekšų! Rusija bus laisva!“ – I. Jašinas sušuko teismo salėje.

Teisėsauga bylą I. Jašinui iškėlė antradienio vakarą, likus kelioms valandoms iki planuoto jo paleidimo į laisvę po 15 dienų arešto už policijos nurodymų nevykdymą.

39 metų opozicijos aktyvistas atsisakė išvykti iš Rusijos, prezidentui Vladimirui Putinui vasarį pasiuntus karius į Ukrainą vasario pabaigoje. Nuo to laiko I. Jašinas viešai smerkia šį žingsnį.

Beveik visi žinomi V. Putino politiniai oponentai arba pabėgo iš šalies, arba yra pasiųsti už grotų.

Byla I. Jašinu iškelta dėl balandį tiesiogiai transliuotos „YouTube“ laidos, kurioje jis kalbėjo apie „civilių gyventojų žudymą Bučoje“ – Kyjivo priemiestyje, kur Rusijos pajėgos kaltinamos karo nusikaltimais. Opozicionierius tuos įvykius pavadino „žudynėmis“.

Savo „YouTube“ kanale, turinčiame 1,3 mln. prenumeratorių, I. Jašinas dažnai smerkia Kremliaus karinę kampaniją.

Jis buvo svarbus Rusijos opozicijos veikėjas nuo 2011–2012 metų, kai šalyje vyko masiniai protestai prieš prezidento Vladimiro Putino valdymą. Aktyvistas taip pat palaikydavo artimus ryšius su opozicijos politiku Borisu Nemcovu, 2015 metais nužudytu netoli Kremliaus.

Vykstant karui Ukrainoje Rusijoje tęsiasi beprecedentis susidorojimas su kitaminčiais. Maskva priėmė teisės aktą, numatantį iki 15 metų nelaisvės už informacijos apie kariuomenę, kurią vyriausybė laiko melaginga, skleidimą.

Praėjusią savaitę kitas Maskvos tarybos narys, kaip ir I. Jašinas atstovaujantis sostinės Krasnoselskio rajonui, buvo nuteistas kalėti septynerius metus už puolimo prieš Ukrainą pasmerkimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.