Šri Lankos prezidentas paliko šalį, atvyko į Maldyvus

Šri Lankos prezidentas Gotabaya Rajapaksa trečiadienį nusileido kaimyniniuose Maldyvuose, pranešė vietos pareigūnai.

 Šri Lankos prezidentas G.Rajapaksa iš šalies pabėgo su savo žmona ir asmens sargybiniu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Šri Lankos prezidentas G.Rajapaksa iš šalies pabėgo su savo žmona ir asmens sargybiniu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 13, 2022, 7:13 AM

Vėliau trečiadienį, po ištisus mėnesius trukusių protestų, jis turėtų atsistatydinti.

73 metų lyderis, jo žmona ir asmens sargybinis, atskridę kariniu lėktuvu „Antonov-32“ iš Šri Lankos, policijos lydimi buvo nuvežti į neskelbiamą vietą, naujienų agentūrai AFP sakė Malės oro uosto pareigūnas.

G. Rajapaksa pažadėjo trečiadienį atsistatydinti ir sudaryti sąlygas „taikiai pereigai“ po didelio masto protestų prieš jį dėl šalies išgyvenamos didžiausios ekonominės krizės.

G. Rajapaksos atsistatydinimo atveju premjeras Ranilas Wickremesinghe automatiškai taptų laikinuoju prezidentu ir dirbtų, kol parlamentas į šį postą išrinks kurį nors parlamentarą, dirbsiantį iki 2024-ųjų lapkričio.

Tačiau R. Wickremesinghe ir pats paskelbė norintis atsistatydinti, jei bus pasiektas konsensusas dėl vienybės vyriausybės formavimo.

Šri Lanka yra priklausoma nuo pagalbos iš Indijos ir kitų valstybių, lyderiams bandant derėtis su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl finansinės pagalbos. R. Wickremesinghe neseniai sakė, kad derybos su TVF yra sudėtingos, nes Šri Lanka dabar yra bankrutavusi valstybė.

Balandžio mėnesį Šri Lanka paskelbė, kad dėl užsienio valiutos trūkumo sustabdo užsienio skolų grąžinimą. Bendra šalies užsienio skola siekia 51 mlrd. dolerių (50 mlrd. eurų), o 28 mlrd. dolerių ji turi sugrąžinti iki 2027 metų pabaigos.

Ištisus mėnesius trunkančios demonstracijos kone išardė Rajapaksų politinę dinastiją, valdžiusią šalį beveik visą laiką pastaruosius du dešimtmečius, bet kaltinamą nekompetencija ir korupcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.