Rusija ruošiasi didelio masto puolimui Donbase: analitikai nurodė, kur laukia svarbiausi mūšiai

Karo fronte Rusija iš esmės tęsė operatyvinę pauzę – vyko ribotos sausumos pajėgų atakos palei Slovjanską, Siverską ir Bachmutą. Rusijos pajėgos tęsė intensyvų apšaudymą, raketų atakas ir oro antskrydžius visoje fronto linijoje.

Karas Ukrainoje. Rusų kareivis Severodonecke.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusų kareivis Severodonecke.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ukrainiečių karys stovi ant užgrobto rusų šarvuočio Donecko srityje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ukrainiečių karys stovi ant užgrobto rusų šarvuočio Donecko srityje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 15, 2022, 10:00 AM, atnaujinta Mar 8, 2023, 3:22 PM

Tikėtina, kad rusai netrukus pradės didesnio masto ir ryžtingesnį puolimą palei Slovjansko-Siversko-Bachmuto liniją, tačiau kol kas nėra jokių požymių, kada puolimas prasidės ir kur tiksliai jis bus sutelktas, nurodo Karo Studijų Institutas (ISW).

Liepos 14 d. Rusijos raketų smūgis į Vinycą buvo sistemingos Rusijos atakų prieš Ukrainos miestų gyvenamuosius rajonus kampanijos dalis. Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Kyrylo Tymošenko pranešė, kad Rusijos pajėgos iš povandeninio laivo į Vinycios miesto centrą paleido raketas „Kalibr“. Ukrainos generalinis štabas nurodė, kad per šį smūgį žuvo mažiausiai 22 civiliai gyventojai, apie 100 sužeista ir 39 žmonės dingo be žinios. Rusijos pajėgos taip pat paleido raketas į viešbutį, švietimo įstaigas, prekybos centrą ir transporto infrastruktūrą Mykolajivo mieste.

Pagrindinės išvados

Rusija tęsė sistemingų atakų prieš Ukrainos miestų gyvenamuosius rajonus kampaniją, smogdama Vinycai, Charkovo miestui ir Mykolajivo miestui. Rusijos pajėgos toliau stengėsi žengti į Siverską, tačiau jų pažanga nežymi. Rusijos pajėgos vykdė ribotus sausumos puolimus aplink Bachmutą ir Slovjanską, tačiau jokių laimėjimų nepasiekė.

Pagrindinės pastangos – Rytų Ukraina

Liepos 14 d. Rusijos pajėgos nesėkmingai bandė pagerinti taktines pozicijas į šiaurės vakarus nuo Slovjansko. Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad Rusijos pajėgos nesėkmingai puolė Kurulką (maždaug 27 km į šiaurės vakarus nuo Slovjansko). Rusijos pajėgos toliau apšaudė gyvenvietes į pietvakarius ir pietryčius nuo Iziumo ir surengė oro antskrydį Majakyje, maždaug 10 km į šiaurės rytus nuo Sloviansko.

Rusijos pajėgos tęsė puolamąsias operacijas į vakarus nuo Lysyčansko srities, siekdamos žengti į Siverską. Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad Rusijos pajėgos pradėjo puolimą Verchnokamjanske (maždaug 8 km į rytus nuo Siversko), tačiau ukrainiečiai atrėmė Rusijos puolimą šiame rajone.

Liepos 14 d. Rusijos pajėgos taip pat toliau atakavo gyvenvietes į pietryčius nuo Bachmuto. Ukrainos generalinis štabas pažymėjo, kad Ukrainos pajėgos atrėmė Rusijos pajėgų puolimą prieš Vuhlehirsko šiluminę elektrinę, Kodemą ir Veršiną 20 km atstumu į pietryčius nuo Bachmuto. Donecko srities administracijos vadovas Pavlo Kyrylenko pranešė, kad Rusijos pajėgos apšaudė Bachmutą iš daugkartinių raketų paleidimo sistemų ir apšaudė Časiv Jarą (į vakarus nuo Bachmuto), greičiausiai siekdamos sutrikdyti Ukrainos logistiką palei liniją Bachmutas-Kramatorskas-Slovjanskas.

Rusijos pajėgos atnaujino puolamąsias operacijas į šiaurės rytus nuo Avdijivkos, greičiausiai siekdamos apeiti Ukrainos įtvirtinimus šiame rajone. Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad Ukrainos pajėgos sustabdė Rusijos pajėgų puolimą Kamiankoje, maždaug už 6 km į šiaurės rytus nuo Avdijivkos, po to, kai Rusijos pajėgoms anksčiau tą pačią dieną iš dalies pavyko užimti šį rajoną.

Chersono ir Zaporožės sritys

Rusijos pajėgos toliau ėmėsi gynybos priemonių, kad užkirstų kelią ukrainiečių kontrpuolimams Pietų ašyje.

Ukrainos vyriausioji karinė valdyba (GUR) pranešė, kad Rusijos pajėgos įrengė šaudmenų sandėlį Chersono miesto dramos teatre liepos 11–12 d.

Tikėtina, kad Rusijos pajėgos toliau perkelia šaudmenų sandėlius į istorinius objektus, siekdamos apsaugoti įrangą ir gyvąją jėgą nuo ukrainiečių smūgių. Palydovinės nuotraukos taip pat parodė, kad nuo liepos 11 d. Rusijos pajėgos dislokavo mažiausiai šešis lėktuvus Su-25 oro pajėgų bazėje šiaurinėje Krymo dalyje, taip pat galimai ruošdamosi rengti oro smūgius Ukrainos daliniams.

Melitopolio meras Ivanas Fiodorovas taip pat pranešė, kad Rusijos pajėgos pradėjo slėpti karinę įrangą gyvenamuosiuose pastatuose, ir patvirtino, kad Ukrainos pajėgos per dvi savaites Melitopolyje sunaikino du šaudmenų sandėlius.

Chersono srities administracija patvirtino, kad Ukrainos pajėgos liepos 13 d. smogė dviem Rusijos vadavietėms ir vienai sraigtasparnių aikštelei Naujojoje Kachovkoje, o filmuotoje medžiagoje matyti didžiuliai sprogimai vietovėje. GUR teigė pastebėjusi, kad Rusijos pajėgos į Chersono miesto mobiliąją ligoninę vežė apie 40 sužeistų kariškių, tačiau nepatikslino, ar kariškiai buvo sužeisti per Ukrainos smūgius į Rusijos amunicijos sandėlius mieste.

Rusijos pajėgos toliau apšaudė ukrainiečių pozicijas palei Chersono-Mykolajivo ir Chersono-Dnipropetrovsko sričių sieną ir gyvenvietes Zaporožės srities pasienyje. Rusijos pajėgos taip pat toliau leido raketas į Mykolajivo miestą, kaip pranešama, iš priešlėktuvinės gynybos sistemų S-300.

Mobilizacijos ir pajėgų formavimo pastangos

Liepos 14 d. Rusijos regioninės valdžios institucijos toliau formavo ir dislokavo naujus savanorių batalionus, kurie dalyvaus Rusijos kare Ukrainoje. Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas teigė, kad į Ukrainą dislokuota dar viena neįvardyta savanorių grupė. Tikėtina, kad ši savanorių grupė priklauso vienam iš keturių savanorių batalionų „Achmat“, apie kuriuos R. Kadyrovas paskelbė birželio 26 d.

Veikla Rusijos okupuotose teritorijose

Rusijos okupacinės valdžios institucijos ir toliau susiduria su personalo ir darbo jėgos trūkumu okupuotose Ukrainos teritorijose. Ukrainos pasipriešinimo centras pranešė, kad Rusijos okupacinės valdžios pareigūnai į Mariupolį atvežė elektrikus iš Krymo ir Rusijos, kad šie atkurtų elektros energijos tiekimą, greičiausiai dėl to, kad mieste trūksta kvalifikuotų darbuotojų.

Ukrainos pasipriešinimo centras taip pat nustatė, kad Rusijos pajėgos paskelbė darbo skelbimą Melitopolio informacijos saugumo departamento vadovo pareigoms užimti.

GUR pranešė, kad Rusijos okupacinė valdžia laukia atvykstant politinio personalo, kuris organizuos referendumo procedūras Chersono mieste. Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Hanna Malyar pareiškė, kad Rusijos pareigūnai pradėjo keisti kolaborantus okupacinėse administracinėse struktūrose Chersono mieste.

Rusijos okupacinės valdžios pareigūnai tęsė „pasportizaciją“ okupuotose Pietų Ukrainos gyvenvietėse. Rusijos okupacinė valdžia taip pat atidarė pensijų fondą Melitopolyje, greičiausiai siekdama finansiškai paskatinti daugiau pensininkų okupuotose Zaporožės srities gyvenvietėse priimti Rusijos pilietybę ir naudoti rublius.

DNR vadovas Denisas Pušilinas paskelbė, kad DNR naudos Mariupolio uostą akmens anglims, metalui ir grūdams eksportuoti, taip pat rusiškoms statybinėms medžiagoms ir gaminiams importuoti.

Parengta pagal ISW inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.