J. Bidenas derybose su Saudo Arabijos kronprincu iškėlė J. Khashoggio nužudymo klausimą

JAV prezidentas Joe Bidenas teigia, kad penktadienį derybose su Saudo Arabijos kronprincu Mohammedu bin Salmanu iškėlė „The Washington Post“ žurnalisto Jamalo Khashoggio nužudymo klausimą.

JAV prezidentas Joe Bidenas susitikime su Saudo Arabijos kronprincu Mohammedu bin Salmanu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Joe Bidenas susitikime su Saudo Arabijos kronprincu Mohammedu bin Salmanu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2022, 9:12 AM

„Jis (M. bin Salmanas) iš esmės pareiškė, kad nėra asmeniškai atsakingas (dėl J. Khashoggio mirties). Aš nurodžiau, kad laikausi priešingos nuomonės, – teigė J. Bidenas. – Kalbėdamas šia tema buvau tiesmukas. Savo nuomonę pareiškiau labai aiškiai“.

JAV lyderis prieš tai buvo aršiai kritikuojamas dėl šios savo kelionės į Saudo Arabiją. Jis 2019 m. per savo rinkiminę kampaniją pažadėjo, kad privers Rijadą atsakyti už J. Khashoggio nužudymą. Saudo Arabijos vyriausybę kritikavęs J. Khashoggis buvo nužudytas šios šalies konsulate Stambule. JAV žvalgybos duomenimis, nužudymą užsakė kronprincas M. bin Salmanas.

Penktadienį į derybų vietą atvykęs J. Bidenas iš pradžių sudaužė kumščiais su M. Bin Salmanu ir tuomet abu jie įėjo į pastatą, kuriame JAV prezidentas dar susitiko su Saudo Arabijos karaliumi Salmanu. Saudo Arabijos žiniasklaidos paskelbtose uždaro susitikimo nuotraukose buvo matyti aplink ovalų stalą sėdinčios abiejų šalių delegacijos.

2019 m. per prezidentinius debatus J. Bidenas pažadėjo, kad tapęs JAV prezidentu užtikrins, jog Saudo Arabija dėl J. Khashoggio nužudymo taptų „parijų“ valstybe. Tačiau dabar jis savo šalyje junta milžinišką spaudimą dėl sparčiai augančių degalų kainų. Saudo Arabija yra viena didžiausių pasaulio naftos gamintojų.

Nepaisant to, prieš išvykdamas į Saudo Arabiją J. Bidenas patikino, kad neiškeis žmogaus teisių į pigesnę naftą.

Susitikęs su Saudo Arabijos vadovais, šeštadienį J. Bidenas dar dalyvaus susitikime su šešių Persijos įlankos šalių lyderiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu