Šri Lankos prezidentu išrinktas šešis kartus premjero poste dirbęs R. Wickremesinghe

Šešis kartus Šri Lankos premjero poste dirbęs Ranilas Wickremesinghe trečiadienį buvo didžiule persvara išrinktas prezidentu ir pakeis iš krizės apimtos šalies pabėgusį bei atsistatydinusį valstybės vadovą Gotabayą Rajapaksą.

Šešis kartus Šri Lankos premjero poste dirbęs Ranilas Wickremesinghe.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šešis kartus Šri Lankos premjero poste dirbęs Ranilas Wickremesinghe.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2022, 10:46 AM, atnaujinta Jul 20, 2022, 1:09 PM

Rinkimuose dalyvavo trys kandidatai. Oficialūs rezultatai rodo, kad R. Wickremesinghe per parlamento balsavimą gavo 134, jo pagrindinis varžovas Dullasas Alahapperuma – 82, o kairiųjų lyderis Anura Dissanayake – vos tris balsus.

Balsuoti galėjo visi 225 parlamento nariai, įskaitant jo pirmininką Mahindą Abeywardaną. Du parlamentarai susilaikė, o keli balsalapiai buvo pripažinti negaliojančiais.

73 metų R. Wickremesinghe iškilus į aukščiausią šalies postą dabartinis ministrų kabinetas automatiškai paleidžiamas ir jis turės parinkti premjerą, formuosiantį naują vyriausybę.

M. Abeywardana sakė, kad į Šri Lankos parlamentą, renkantį lyderį likusiai atsistatydinusio prezidento kadencijos daliai – laikotarpiui iki 2024 metų lapkričio, nukreiptas pasaulio dėmesys.

„Tai istorinė sesija ne tik parlamentui, bet ir visai šaliai, – sakė M. Abeywardana. – Mums renkant naują prezidentą pasaulio akys šiandien nukreiptos į mus.“

R. Wickremesinghe sakė, kad parlamente praleido 45 savo gyvenimo metus ir džiaugiasi jo suteikta garbe būti prezidentu.

„Man nereikia jums sakyti, kokioje padėtyje yra mūsų šalis. Dabar, kai rinkimai baigėsi, turime užbaigti šį susiskaldymą. Turėjome 48 valandas susiskaldymui, bet nuo šiol esu pasirengęs dialogui su jumis“, – sakė jis ir paprašė kitų politinių partijų dirbti su juo.

R. Wickremesinghe išreiškė viltį, kad bus prisaikdintas vėliau trečiadienį, per paprastą ceremoniją griežtai saugomame parlamento pastate.

Buvęs prezidentas G. Rajapaksa gegužę paskyrė R. Wickremesinghe premjeru, vildamasis užtikrinti stabilumą didžiausią ekonominę krizę išgyvenančioje šalyje. Laikinuoju prezidentu R. Wickremesinghe tapo G. Rajapaksai pabėgus iš šalies ir elektroniniu laišku informavus apie savo atsistatydinimą.

R. Wickremesinghe yra patyręs politikas su didele diplomatijos ir tarptautinių reikalų patirtimi, tačiau jis nepopuliarus tarp rinkėjų, laikančių jį G. Rajapaksos vyriausybės reliktu. Po jo išrinkimo protestuotojai prie prezidento rezidencijos skandavo: „Eik namo, Ranilai.“

G. Rajapaksa į užsienį pabėgo praėjusią savaitę, kai jo rezidenciją šturmavo įtūžusi minia, saloje išsivysčius giliai ekonomikos krizei. Ištisus mėnesius trukusios demonstracijos dėl beprecedentės ekonomikos krizės pasiekė kulminaciją, kai Singapūre esantis G. Rajapaksa pranešė atsistatydinantis.

Išrinktas prezidentu R. Wickremesinghe dabar gali paskirti naują premjerą.

Prezidentus Šri Lankoje paprastai renka visuomenė. Parlamentui ši atsakomybė tenka tik tais atvejais, kai prezidento postas lieka laisvas nepasibaigus kadencijai.

Anksčiau taip yra nutikę tik kartą. 1993 metais po prezidento Ranasinghe Premadasos – dabartinio opozicijos lyderio tėvo – nužudymo parlamentas į jo vietą be konkurencijos išrinko tuometinį premjerą Dingiri Bandą Wijetungą.

Dėl ekonominės krizės 22 mln. Šri Lankos gyventojų trūksta būtiniausių dalykų, įskaitant vaistus, degalus ir maistą, o vyriausybė derasi su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl finansinės pagalbos.

Ekonominės krizės nulemta politinė krizė verčia nerimauti, ar naujos vyriausybės užteks ekonomikai sutvarkyti ir visuomenei, įtūžusiai dėl politikų nesėkmių, nuraminti.

R. Wickremesinghe, tuo pačiu metu dirbdamas ir finansų ministro poste, vadovavo itin svarbioms deryboms su TVF. Sakydamas savaitines kalbas parlamente jis įspėdavo, kad kelias iš krizės bus sunkus, bet taip pat žadėdavo pertvarkyti vyriausybę, kur valdžia būdavo vis labiau telkiama prezidento rankose.

Tačiau visuomenės akyse jis tebėra G. Rajapaksos vyriausybės, nuvedusios šalį į ekonominę katastrofą, dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.