JK Aukščiausiasis Teismas spalį nagrinės prašymą leisti škotams rengti referendumą

Jungtinės Karalystės Aukščiausiasis Teismas ketvirtadienį pranešė, kad spalį nagrinės prašymą leisti škotams iš naujo pasisakyti dėl nepriklausomybės.

Edinburgas, Škotija, Juntinė Karalystė.<br>123rf.com nuotr.
Edinburgas, Škotija, Juntinė Karalystė.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-21 14:39

„Posėdžio data preliminariai paskirta 2022 metų spalio 11–12 dienomis“, – sakoma Aukščiausiojo Teismo pareiškime.

Škotijos nacionalistų vyriausybė 2023 metų spalio 19 dieną nori surengti referendumą dėl nepriklausomybės, tačiau pirmiausia siekia teisinio aiškumo, kad jį būtų galima organizuoti.

JK vyriausybė, vadovaujama ministro pirmininko Boriso Johnsono, pareiškė, kad neperduos reikalingų įgaliojimų decentralizuotai administracijai Edinburge.

Jo vyriausybė nepalaiko naujo referendumo idėjos ir sako, kad šis klausimas buvo išspręstas per balsavimą 2014-aisiais.

Per tą balsavimą Škotija 55 proc. balsų atmetė nepriklausomybę.

Tačiau Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon, Škotijos nacionalinės partijos (SNP) lyderė, nori naujo plebiscito. Pasak jos, padėtis nuo to laiko pasikeitė, visų pirma dėl JK išstojimo iš Europos Sąjungos – tokiam žingsniui dauguma žmonių Škotijoje nepritarė.

Praėjusį mėnesį ji sakė, kad Škotijos parlamentas turi „neginčijamą demokratinį mandatą“ rengti tokį balsavimą. N. Sturgeon partija vadovauja nepriklausomybės šalininkų daugumai Škotijos parlamente, drauge su Škotijos žaliųjų partija.

N. Sturgeon sakė, kad, siekdama užtikrinti teisinį aiškumą, jos vyriausybė, prieš kreipdamasi į rinkėjus, prašys JK Aukščiausiojo Teismo nuomonės.

Pirmosios ministrės teigimu, balsavimas būtų konsultacinis, ir tam, kad Škotija taptų nepriklausoma, reikėtų, kad JK ir Škotijos parlamentai priimtų papildomus teisės aktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.