Įtampa Padniestrėje: Moldova neleido Rusijos okupantams patekti į savo teritoriją

Praėjus penkiems mėnesiams po Rusijos karinės invazijos į Ukrainą, Moldovos užsienio reikalų ministerija neleido Rusijos kariuomenei įžengti į šalies teritoriją.

Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
  Prezidentė Maia Sandu.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
  Prezidentė Maia Sandu.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 22, 2022, 9:53 AM, atnaujinta Jul 22, 2022, 9:54 AM

Apie tai pranešė Moldovos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Daniel Vode, praneša „European Pravda“.

„Karių rotacija Rusijos taikos palaikymo kontingente vykdoma pagal mechanizmą, sukurtą siekiant išvengti rizikos ir užtikrinti koordinuotą kontingento personalo judėjimą“, – sakė jis.

Kalbama apie Padniestrėje įsikūrusią operatyvinę grupę (OGRO).

„Į Moldovos teritoriją nebuvo įleisti vadinamosios Rusijos kariuomenės operatyvinės grupuotės, kuri yra neteisėtas darinys mūsų šalies teritorijoje ir pažeidžia neutralumo statusą, karininkai... Šiame kontekste Užsienio reikalų ir Europos integracijos ministerija pakartoja Moldovos valdžios poziciją dėl būtinybės besąlygiškai atnaujinti Rusijos kariuomenės ir amunicijos sandėlių išvedimo iš mūsų šalies procesą“, – pažymėjo atstovas spaudai.

Karas Ukrainoje ir padėtis Moldovoje:

2022 m. balandžio 14 d. Moldovos valdžios institucijos apkaltino Rusijos kariuomenę bandymu verbuoti Moldovos piliečius. Šis pareiškimas buvo paskelbtas praėjus kelioms dienoms po to, kai Didžiosios Britanijos karinė žvalgyba pranešė, kad Maskva bandė papildyti savo pajėgas Ukrainoje verbuodama žmones Padniestrėje.

2022 m. balandžio 22 d. Rusijos Federacija pareiškė, kad per „antrąjį karo etapą“ Rusijos kariuomenė planuoja visiškai kontroliuoti Donbasą, kuris sukurtų sausumos koridorių į Krymą, ir kontroliuoti Pietų Ukrainą, kuri suteiktų „Rusijos ginkluotosioms pajėgoms dar vieną išeities tašką Padniestrėje, kur pastebimi rusakalbių gyventojų priespaudos faktai“.

Balandžio 25 d. Rusijos specialiosios tarnybos surengė provokaciją su sprogimais nepripažintos Padniestrės Moldovos Respublikos sostinėje.

Balandžio 26 d. Moldovos valdžios institucijos pareiškė, kad neblokuos Padniestrės ir pasisako už taikų padėties sureguliavimą. Prezidentės Maia Sandu teigimu, Padniestrėje eskalaciją sukėlė „prokarinės“ jėgos regione, kurios suinteresuotos destabilizuoti saugumą. „Tai daro regioną pažeidžiamą ir kelia pavojų Moldovai. Smerkiame bet kokias provokacijas ir bandymus įtraukti Moldovą į veiksmus, kurie gali kelti pavojų taikai šalyje“, – sakė ji.

Tačiau Sandu neketina vesti derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

2022 m. balandžio 26 d. paaiškėjo, kad Rusijos Federacijos kariai ruošiasi surengti raketų ataką Padniestrės regione ir dėl to apkaltinti Ukrainą.

2022 m. balandžio 27 d. Moldovos prezidentė Maia Sandu pripažino, kad Moldova neturi tinkamos kovai kariuomenės. Valstybės vadovas pabrėžė, kad Moldova turėtų dėti visas pastangas, kad sukurtų profesionalią ir modernią kariuomenę.

2022 m. birželio 27 d. A. Sandu sakė nematanti jokios neišvengiamos grėsmės Ukrainai iš Padniestrės, kur dislokuoti Rusijos kariai.

Tą pačią dieną, birželio 27 d., Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad galimas išpuolis iš Padniestrės, kur dislokuoti Rusijos kariai, būtų smūgis į veidą ir Ukraina imtųsi atsakomųjų veiksmų.

2022 m. liepos 14 d. A. Sandu sakė, kad jei Rusija užpuls, jos šaliai teks kovoti su pjūklais prieš lėktuvus.

Liepos 14 d. Moldovos prezidentė Maia Sandu pareiškė, kad šią žiemą Moldova turėtų pasirengti energijos taupymo režimui.

Parengta pagal UNIAN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.