Egipto teismas ragina tiesiogiai transliuoti studentės žudiko egzekuciją

Egipto teismas sekmadienį paragino priimti teisės aktų pakeitimus, kad būtų galima tiesiogiai transliuoti už studentės nužudymą nuteisto vyro egzekuciją, siekiant atgrasyti nuo žmogžudysčių.

Egipto teismas ragina tiesiogiai transliuoti studentės žudiko egzekuciją.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Egipto teismas ragina tiesiogiai transliuoti studentės žudiko egzekuciją.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-25 12:37

Praėjusį mėnesį per dvi dienas trukusį teismo procesą, kuris buvo plačiai nušviestas žiniasklaidos, Mohamedas Adelis buvo pripažintas kaltu dėl tyčinio savo bendramokslės universiteto studentės Nayeros Ashraf nužudymo. Vyras teisme pripažino savo kaltę. M. Adelis nužudė merginą, kai ši jį atstūmė.

Už 130 km į šiaurę nuo Kairo esančios Mansūros baudžiamųjų bylų teismas, nuteisęs N. Adelį, paragino parlamentą priimti mirties bausmę reglamentuojančio įstatymo pakeitimus, kad egzekuciją būtų galima tiesiogiai transliuoti.

Laiške parlamentui teismas teigė, kad „transliacija, net jei būtų transliuojama tik procedūros pradžia, galėtų padėti pasiekti atgrasymo tikslą, kuris nepasiekiamas transliuojant nuosprendžio paskelbimą“.

Egiptiečiai buvo sukrėsti birželį internete paplitusio vaizdo įrašo, kuriame buvo matyti, kaip N. Ashraf subadoma peiliu prie savo universiteto Mansūroje.

Mirties nuosprendis yra griežčiausia už žmogžudystę numatyta bausmė Egipte. Tarptautinės žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ duomenimis, pagal pernai įvykdytų egzekucijų skaičių šalis užima trečią vietą pasaulyje po Kinijos ir Irano.

Tačiau mirties bausmė retai vykdoma viešai ar yra transliuojama. Viena iš retų išimčių buvo padaryta 1998 metais, kai valstybinė televizija transliavo trijų vyrų, nuteistų myriop už moters ir dviejų jos vaikų nužudymą šeimos namuose Kaire, egzekucijas.

Pastaraisiais mėnesiais Egiptą sukrėtė keli didžiulio atgarsio sulaukę moterų nužudymai.

Birželį buvo nužudyta šios Šiaurės Afrikos šalies televizijos laidų vedėja Shaimaa Gamal.

Jos vyras, aukšto rango teismo pareigūnas, buvo suimtas dėl žmogžudystės gavus informacijos iš bendrininko, kuris prisipažino dalyvavęs nusikaltime.

Kovo mėnesį vienas paauglys buvo nuteistas penkerius metus kalėti už moksleivės privedimą prie savižudybės po to, kai internete paskelbė jos nuotraukų.

Dėl patriarchalinių įstatymų ir konservatyvaus islamo aiškinimo moterų teisės Egipte yra smarkiai apribotos.

2015 metais Jungtinių Tautų atlikto tyrimo duomenimis, beveik 8 mln. egiptiečių moterų patyrė šeiminį smurtą ar nukentėjo nuo nepažįstamų asmenų smurto viešose vietose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.