JAV ambasadorius Lietuvoje: Europos Komisijos gairės suteikė aiškumo

JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas Gilchristas teigia, jog liepos viduryje Europos Komisijos (EK) išleistos gairės dėl Kaliningrado tranzito suteikė aiškumo.

JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas Gilchristas teigia, jog liepos viduryje Europos Komisijos (EK) išleistos gairės dėl Kaliningrado tranzito suteikė aiškumo..<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas Gilchristas teigia, jog liepos viduryje Europos Komisijos (EK) išleistos gairės dėl Kaliningrado tranzito suteikė aiškumo..<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-28 08:09, atnaujinta 2022-07-28 08:10

„Mūsų šalis remia aiškumą Lietuvai ir visišką supratimą kaip įgyvendinti sankcijas. (...) Mes vertiname Komisijos suteiktą aiškumą, padedantį mūsų sąjungininkams lietuviams įgyvendinti sankcijas“, – LRT ketvirtadienį sakė R. Gilchristas.

Jis teigė EK išaiškinimo nelaikantis išdavyste.

„Tikrai ne, nelaikau to išdavyste. Jungtinės Valstijos turėjo savo poziciją, taip pat ir Europos Sąjunga. Bet galiausiai sprendimą priima Europos Komisija, o Jungtinės Valstijos palaiko Europos Sąjungą, blokui siekiant įgyvendinti sankcijas ir ieškant įvairiausių būdų tai padaryti“, – sakė R. Gilchristas.

Pasak ambasadoriaus, pagrindinis JAV tikslas – užtikrinti, kad sankcijos griautų Rusijos karinius pajėgumus prieš Ukrainą.

„Mūsų pagrindinis tikslas – užtikrinti, kad egzistuotų veiksmingas sankcijų režimas griaunantis Rusijos pajėgumus, ypač jos karinius pajėgumus prieš Ukrainą. Sankcijos taip pat turi siųsti Rusijai tvirtą žinią, kad jos veiksmai Ukrainoje yra žiaurūs ir nedovanotini“, – sakė JAV ambasadorius Lietuvoje.

Pavasarį atskirais sankcijų paketais Europos Sąjunga uždraudė per Bendrijos teritoriją vežti tam tikras rusiškas prekes.

Birželio viduryje šių Rusijos prekių tranzitą į Kaliningradą Lietuva sustabdė ir nurodė tai dariusi remdamasi tranzitą draudusiomis ankstesnėmis EK gairėmis.

Tačiau Komisija liepos viduryje pateikė naujas gaires, kuriomis leido Rusijai geležinkeliais gabenti sankcionuotas prekes į ir iš Kaliningrado srities per Lietuvą šio eksklavo poreikiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.